Γερμανία – Παραιτούνται Αλτμάιερ και Καρενμπάουερ από βουλευτές

Οι νυν υπουργοί Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, και Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ δεν πρόκειται να αποδεχθούν το αξίωμα του βουλευτού στη νέα γερμανική βουλή που θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 26 Οκτωβρίου.

Οι δύο Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί είχαν εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρ. Τις θέσεις τους θα αναπληρώσουν δύο νεότεροι σε ηλικία βουλευτές του κόμματός τους.

Έως ότου σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, η Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ και ο Π. Αλτμάιερ θα συνεχίσουν να ασκούν τα υπουργικά τους καθήκοντα. Οι δύο πολιτικοί ανήκουν στο στενό περιβάλλον της νυν καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Την απρόσμενη απόφασή τους ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Σααρμπρύκεν. Τόσο για τον Πέτερ Αλτμάιερ όσο και για την ίδια το βήμα αυτό ήταν «αυτονόητο», υποστήριξε η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Η ρήση, τόνισε, «πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα και μετά το άτομο δεν είναι για εμάς κενά λόγια». Με την παραίτησή τους θέλουν «να στείλουν ένα μήνυμα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να οργανωθεί συναινετικά η αλλαγή γενεών» στο κόμμα.

Αυτή την ανανέωση το CDU «την έχει ανάγκη όσο πότε άλλοτε» και δεν αφορά μόνο τα άτομα αλλά και το περιεχόμενο, επεσήμανε ο κ. Αλτμάιερ.

Κίνητρο για την παραίτησή τους ήταν και ο μικρός σε ηλικία αριθμός νεοεκλεγέντων χριστιανοδημοκρατών βουλευτών. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πέτερ Αλτμάιερ επεσήμανε ότι στις εθνικές εκλογές η συντριπτική πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων προτίμησαν τα άλλα κόμματα παρά το CDU.

«Παραφροσύνη» να πιστεύεις ότι θα κυβερνήσεις

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του κρατιδίου και πρόεδρος του CDU στο Ζάαρ, Τομπίας Χανς, επεσήμανε ότι το βήμα του Π. Αλτμάιερ και της Α. Κραμπ-Καρενμπάουερ συνιστά «πρότυπο» για ολόκληρο το κόμμα, που όμως δυστυχώς δεν ακολουθείται.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τ. Χάνς ζήτησε από το CDU να αποδεχθεί το ρόλο της αντιπολίτευσης. Αναφερόμενος στις ελπίδες που τρέφουν αρκετοί χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Πράσινους και τους Φιλελευθέρους ο Τ. Χανς δήλωσε ότι «είναι παραφροσύνη να πιάνεσαι από μια σανίδα σωτηρίας.»

Αποδέκτης αυτής της κριτικής είναι σαφώς ο πρόεδρος του CDU, Άρμιν Λάσετ, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί εφικτή μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την αιγίδα των Χριστιανοδημοκρατών.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο