Ζακ Κωστόπουλος – Ξεσπά η μητέρα του – Το μίσος γεννάει βία και η βία φασιστικές συμπεριφορές

Τρία χρόνια ολοκληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας.

Τρία χρόνια έχουν περάσει χωρίς να αποδοθεί δικαιοσύνη και χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις στην οικογένεια του.

Τρία χρόνια μετά ξεκινάει η πολύκροτη δίκη στις 20 Οκτωβρίου, με τους έξι κατηγορούμενος να αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Η μητέρα του Ζαχαρία, η Ελένη Κωστοπούλου, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, θεωρεί πως «με μια δολοφονία, αυτή του παιδιού της, οι δράστες ‘καθάρισαν’ πολλές ταυτότητες που μισούσαν.  Όμως το μίσος γεννάει βία και η βία φασιστικές συμπεριφορές».

«Όταν μας τηλεφώνησε η αδελφή μου από την Αθήνα, λίγες μέρες μετά, ότι τον σκότωσαν επειδή λήστεψε -αυτό της είπε η αστυνομία-, ήμουν βέβαιη ότι είχε γίνει λάθος. Επιστρέψαμε άρον – άρον στην Αθήνα και δυστυχώς δεν ήταν λάθος. Ήταν το δικό μου παιδί δολοφονημένο…» αναφέρει η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου.

Το «καταραμένο» βίντεο

Η ίδια σκέφτεται τα λόγια της Μάγδας Φύσσας. «Η Δικαιοσύνη, όπως λέει και η Μάγδα Φύσσα, δεν είναι για μας τους γονείς, για την οικογένεια. Η απώλεια του παιδιού μας δεν ακυρώνεται. Ο Ζαχαρίας μου δεν θα επιστρέψει. Η δική ζωή μας δεν θα αλλάξει. Σκέφτηκα ότι, αν κάποιος μου έδινε το προνόμιο να ανταλλάξω τη ζωή μου με το παιδί μου, θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως αυτό δεν γίνεται».

»Η Δικαιοσύνη θα είναι εκεί για όσους στο μέλλον έρθουν αντιμέτωποι με το ίδιο αυτό μίσος. Κυνηγημένοι, εγκλωβισμένοι. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί βία στο κορμί κανενός. Δεν μπορεί να υπερασπίζεται κάποιος την περιουσία του, την ιδιοκτησία του σκοτώνοντας. Υπάρχει η Πολιτεία να την υπερασπιστεί. Είναι απάνθρωπο να αφαιρείς τη ζωή κάποιου, όταν μάλιστα δεν τον γνωρίζεις.

Οι δύο καταστηματάρχες δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δέχονταν απειλή. Ο Ζαχαρίας ήταν εγκλωβισμένος στο χρυσοχοείο. Ήταν αδύναμος. Ήταν πανικόβλητος. Ήταν φοβισμένος. Ήταν κυνηγημένος. Προσπαθούσε να απεγκλωβιστεί από αυτή τη συνθήκη. Μπορούσαν να καλέσουν την αστυνομία. Δεν το έκαναν».

«Ήθελε να είναι ελεύθερος»

«Ο Ζαχαρίας μου είναι εδώ καθημερινά… Τι κι αν έφυγε» αναφέρει η Ελένη Κωστοπούλου.

«Στην αρχή ήταν δύσκολο να αποδεχθώ ότι το παιδί μου θα έχει μπροστά του Γολγοθά. Θα στενοχωριέται επειδή δεν θα είναι αποδεκτός. Αν η κοινωνία τον αποδεχόταν, και εμείς δεν θα είχαμε αυτή τη στενοχώρια. Τα σόου με τα γυναικεία ρούχα, τις γόβες, τα βαμμένα νύχια ήταν η ανάγκη του να ξεδώσει, αλλά και να περάσει το μήνυμα που ήθελε. Ήθελε να είναι ελεύθερος»