Wall Street Journal – Ο κοροναϊός θα γίνει, σύντομα, ενδημικός, Δόξα τω Θεώ

Ο κοροναϊός θα γίνει, σύντομα, ενδημικός – και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.

Η επιδημία προκαλεί τη μετάδοση ασθενειών σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Η πανδημία, όμως, επηρεάζει πολλές χώρες ή ηπείρους. Μία ασθένεια μπορεί να γίνει ενδημική, όταν είναι διαχειρίσιμη – όταν, δηλαδή, δεν επιβαρύνει αδικαιολόγητα τα νοσοκομεία ή άλλους πόρους υγειονομικής περίθαλψης – αλλά είναι απίθανο να εξαλειφθεί λόγω των εγγενών ιδιοτήτων του παθογόνου.

Η Αυστραλία, η Κίνα και η Νέα Ζηλανδία έχουν ακολουθήσει πολιτικές “zero Covid”, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση (μείωση, δηλαδή, της συχνότητας εμφάνισης κρουσμάτων σε μία περιοχή μέχρι αυτά να είναι μηδενικά) ή ακόμη και στην εξάλειψη (εξάλειψη του ιού παγκοσμίως).

Αυτός ο στόχος, όμως, δεν είναι ρεαλιστικός.

Η ευλογιά είναι η μόνη ανθρώπινη ασθένεια που κατέστη εφικτό να εξαλειφθεί. Ο ιός της ευλογιάς είχε τέσσερις ιδιότητες που βοήθησαν στην εξάλειψή του: την έλλειψη ζωικών ξενιστών, σαφή και διακριτά σημάδια και συμπτώματα, σύντομη περίοδο μεταδοτικότητας, την ισόβια φυσική ανοσία για όσους προσβληθεί από τον ιό αυτό και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο.

Δύσκολο να εξαλειφθεί

Αντίθετα, ο κορονοϊός δεν είναι τόσο πιθανό να εξαλειφθεί. Έχει ζωικούς ξενιστές, υψηλό επίπεδο μεταδοτικότητας (ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα) και συμπτώματα που αλληλεπικαλύπτονται από άλλες ασθένειες. Έχει, επίσης, μια παρατεταμένη περίοδο μεταδοτικότητας, η οποία προκαλείται από την τάση να μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς.

Αυτός είναι και ο λόγος που η «υποβάθμιση» της νόσου από επιδημική σε ενδημική είναι το καλύτερο σενάριο – αυτό που θα επιτρέψει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ