Τους 41 έφτασαν σήμερα οι θάνατοι από την πανδημία στην Ελλάδα, αφού ο κοροναϊός επιμένει να «πολιορκεί» τη χώρα. Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ ήταν 2.383, ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αφού 331 άνθρωποι δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Ανησυχία δεν υπάρχει μόνο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που συνεχώς καταγράφουν πολλά κρούσματα, αλλά και για περιοχές, όπως η Λάρισα όπου σήμερα εντοπίστηκαν 194 κρούσματα.

Από τη μεριά της κυβέρνησης και των ειδικών, συνεχίζονται οι εκκλήσεις για τον εμβολιασμό όσων δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. Στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό, μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε και για την αξία της τρίτης δόσης του εμβολίου μετά από σχετικές έρευνες που έχουν γίνει.

«​Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. Ενώ από τα δεδομένα ασφάλειας που προκύπτουν από μελέτες τόσο από το Ισραήλ, όσο και από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση.

​Θα πρέπει να πούμε ότι άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις».

Η τοποθέτηση της Μαρίας Θεοδωρίδου

Τι θα γινόταν αν όλοι κάναμε το εμβόλιο

Η Μαρία Θεοδωρίδου δεν είναι η μοναδική ειδικός που συνεχίζει να κάνει εκκλήσεις για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών. Χαρακτηριστική για την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και την αξία των εμβολίων ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη που τόνισε ότι αν όλοι είχαμε κάνει το εμβόλιο οι θάνατοι θα ήταν μόλις 1 έως 5 ημερησίως.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι: «Μέχρι τις γιορτές θα έχουμε 3.000 επιπλέον θανάτους, και θα πέσουμε σε λιγότερους μόνο αν ξεπεράσουμε το 65 με 70% εμβολιαστική κάλυψη». Αν δεν πιάσουμε το 65% με 67% κάλυψη προβλέπουμε πάνω από 800 θανάτους κάθε μήνα τους επόμενους μήνες πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με την μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών ελπίζω αυτό θα κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε», τόνισε.

«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε 65% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη. Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους, αναμιχθούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα».

Πάντως, όπως εξήγησε, ο μέσος όρος των θανάτων από τις 1 έως τις 20 Σεπτεμβρίου ήταν 38 θάνατοι ημερησίως, από 20 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 31 ημερησίως.

Το τέταρτο κύμα αφορά τους ανεμβολίαστους

Ο Νίκος Τζανάκης διευκρίνισε ότι το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων. «Το 80% με 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι με μαγικό τρόπο τώρα θα είχαμε 1 με 5 θανάτους την ήμερα. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν θα πάμε σε 4.000 και 5.000 κρούσματα ημερησίως, θα πάμε μεταξύ 2.000 και 2.500 ενδεχομένως, θα έχουμε και πτώση, υπό την προϋπόθεση ότι τηρηθούν τα μέτρα.

Για τον δακτύλιο εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι «θέλει μεγάλη προσοχή δεν πρέπει να κάνουμε όλα μαζί πριν κάποια επιτροπή αποτιμήσει το ένα μετρό σε συνδυασμό με το άλλο τι θα επιβαρύνει».

Σε ό ,τι αφορά τις παρελάσεις έκανε λόγο για επιτηρούμενη και οργανωμένη κινητικότητα, αρκεί να υπάρχουν κανόνες μη συνωστισμού και να υπάρχουν αραιότεροι σχηματισμοί.

Προηγούμενο άρθροΒρήκε ομάδα στις ΗΠΑ ο Κουφός
Επόμενο άρθροΜένιος Φουρθιώτης – Κατηγορείται για κλοπή 200.000 ευρώ από την Τζούλια Αλεξανδράτου