Τουρκία – Με παράνομη NOTAM «δεσμεύει» το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης

Σε νέα ακραία πρόκληση, στο πλαίσιο της πολιτικής αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προχωρά η Τουρκία.

Με παράνομη ΝΟΤΑΜ επιχειρεί να δεσμεύσει όλο το κεντρικό Αιγαίο από σήμερα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου για ασκήσεις έρευνας  διάσωσης και…περιβαλλοντικής προστασίας.

Η Αθήνα από την πλευρά της, απαντά πως αυτό δεν γίνεται καθώς η Άγκυρα δεν έχει δικαιοδοσία για ΝΟΤΑΜ στο FIR Αθηνών. Tονίζει πως μόνο το κέντρο επιχειρήσεων του Πειραιά έχει αρμοδιότητα για συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και ότι η δέσμευση τόσο μεγάλων περιοχών και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (1 μήνα) είναι αντίθετη προς τις συστάσεις του διεθνούς οργανισμού ICAO και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο διεθνών όσο και εγχώριων πτήσεων

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τον Οκτώβριο η Τουρκία ψήφισε νόμο, με τον οποίο διεύρυνε αυθαίρετα την περιοχή ευθύνης της για την έρευνα και διάσωση,  επικαλύπτοντας περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, καθώς περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.