Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, το τριήμερο που πέρασε, το πρώτο διεθνές συνέδριο με θέμα “Ι. Καποδίστριας, ο οραματιστής” με τη συμμετοχή δεκάδων ιστορικών και προσωπικοτήτων των γραμμάτων που έχουν μελετήσει τη ζωή, το έργο αλλά και την εποχή που έζησε και έδρασε ο Καποδίστριας. Ενδεικτική του ενδιαφέροντος του κοινού και της επιτυχούς διοργάνωσης του συνεδρίου ήταν η προσέλευση του κόσμου και τις τρεις ημέρες διεξαγωγής του, ενώ, αρκετές ήταν οι αναφορές από τους συμμετέχοντες ως προς το υψηλό επιστημονικό του επίπεδο.

Οι εργασίες του συνεδρίου διεξήχθησαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και περιελάμβαναν επιστημονικές ανακοινώσεις, ποιητικές και μουσικές συναντήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και τρεις μουσικές βραδιές με μουσική και τραγούδια εμπνευσμένα από την εποχή του μεγάλου Κυβερνήτη ενώ πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις σε μουσεία και την Πινακοθήκη του Δήμου.

Η Δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε με ομιλία της η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Μερόπη Υδραίου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης, ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάνκης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Δήμαρχος του Piran-Pirano Đenio Zadkovič, εκπρόσωποι Δήμων του Δικτύου Ι. Καποδίστριας από την Σλοβενία, οι αναπληρωτές Δημάρχων του Coper – Kapodistria Mario Steffè, του Ancaran-Ancarano Barbara Švagelj, της Izola – Isola Agnese Babič, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Αμμοχώστου, εκπρόσωποι  της Π.Ι.Ν. και των Δήμων Βορρά και Νότου της Κέρκυρας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρυσούλα Τόμπρου, ενώ παραβρέθηκε και ο Πρόξενος της Ιταλίας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο καθηγητής Αναστάσιος – Ιωάννης Μεταξάς εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Διεπιστημονικής Ακαδημίας, Την έναρξη του συνεδρίου συντόνισε η δημοσιογράφος Ίνα Ταράντου.

Η πορεία του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το έργο και η εποχή στην οποία έζησε, φωτίστηκαν μέσα από ανακοινώσεις συνέδρων και μελετητών  δίνοντας επιπρόσθετα το έναυσμα για περαιτέρω επιστημονική έρευνα. Μάλιστα, εκφράστηκε η επιθυμία από πλευράς συνέδρων, το διεθνές αυτό συνέδριο, να θεσμοθετηθεί και να πραγματοποιείται από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων τουλάχιστον ανά διετία.

Στην τελετή λήξης του συνεδρίου η Δήμαρχος Μ. Υδραίου απέδωσε στους συνέδρους και τους πνευματικούς φορείς του τόπου τιμητικές πλακέτες ενώ ευχαρίστησε θερμά το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου και την αντιδήμαρχο Χρυσούλα Τόμπρου για την κοπιώδη και επιτυχή προσπάθεια την οποία κατέβαλαν.

Οι πνευματικοί φορείς οι οποίοι τιμήθηκαν από το Δήμο είναι η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, η Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος, το Ωδείον Κερκύρας, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού, η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας “Καποδίστριας”, η Χορωδία Κέρκυρας, η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας “Σαν Τζιάκομο” και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Προηγούμενο άρθροΓρηγόρη Πετράκο, εσύ θα ζητήσεις συγγνώμη;
Επόμενο άρθροΠρέβεζα – Ανασύρθηκε από τη θάλασσα κεφαλή αγάλματος Ρωμαϊκών Χρόνων