Εμβιλά – Η σημασία μιας μεγάλης επιστροφής

Πέρσι: ήρθε, μπήκε και δεν ξαναβγήκε με διαδικασίες συνοπτικές όπως αρμόζουν στην κλάση του. Ο MVP με σιγαστήρα, που έφτασε τις 50 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και έδωσε πραγματικά μεγάλη ώθηση στον Ολυμπιακό της season 3 του Πέδρο Μαρτίνς. Φέτος; Έπειτα από το πιο παράξενο δίμηνο της ερυθρόλευκης θητείας του, έχει χάσει ήδη περισσότερα ματς από ότι σε ολόκληρο τον κύκλο που προηγήθηκε. Και αυτό προφανώς έχει κόστος στην διαδρομή για την επόμενη σελίδα. Εκείνη που θα έρθει μια ώρα αρχύτερα, με τον Γιαν Εμβιλά έτοιμο για δράση.

Ναι, τα νέα είναι καλά (και) για τον Γάλλο κεντρικό χαφ σε μια συγκυρία που οι Πειραιώτες περιμένουν ενίσχυση από το ίδιο το ρόστερ τους. «Χτίζει» τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του στο rotation. Υπάρχει η αίσθηση ότι λογικά θα είναι διαθέσιμος για το ματς της Κυριακής στα Γιάννενα. Κυρίως όμως υπάρχει η αίσθηση ότι αφήνει πίσω του οριστικά αυτόν τον μυϊκό τραυματισμό που ταλαιπώρησε αρκετά. Και τον ίδιο με «μπες-βγες» στο rotation, Αλλά και τον Ολυμπιακό.

Παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες σημειώνοντας ότι βασική αγωνιστική ιδέα σε ότι αφορά στη μεσαία γραμμή φέρει το όνομα του. Ο «μετρονόμος» και γύρω του μια ικανή πλειάδα συμπρωταγωνιστών. Από τον Ανδρέα Μπουχαλάκη (που έπαιξε και στα 7 ματς του Σεπτέμβρη ως το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ακριβώς διότι απουσίαζε ο 31άχρονος). Τους… Καμαράδες με τον Αγκιμπού να στέκεται πλέον στην πρώτη γραμμή πλάι στον Μαντί. Τον Πιέρ Κούντε που ερχόμενος συνήθως από τον πάγκο συμμετέχει και εκείνος ενεργά στην διαδικασία. Ήταν όλοι τους εκεί στις προηγούμενες στροφές. Δεν ήταν όμως ο Γάλλος που ο Πέδρο Μαρτίνς προφανώς περιμένει διακαώς. Εκείνος που συνδέει τις γραμμές, που προσφέρει κάθετο παιχνίδι από την πίσω «ζώνη». Η φυσιογνωμία και τα ηγετικά χαρακτηριστικά του.

Πέρσι λοιπόν ακριβώς 50/55 ματς για τον Γιαν Εμβιλά. Ασταμάτητος. Φέτος 7/13 άρα έχοντας ήδη χάσει ένα ματς παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Ακόμη και σε αυτά που έπαιξε όμως ο διεθνής άσος δεν ήταν στο 100%. Ο μυϊκός τραυματισμός τον ταλαιπώρησε αρκετά και μην πάτε μακριά: Έχασε τα δύο τελευταία με Φενερμπαχτσέ και Παναθηναϊκό. Ένα «καθαρό» ενενηντάλεπτο ως τώρα στο πρωτάθλημα (αυτό με τον Ατρόμητο στις 12/9). Και τα 76΄κόντρα στην Αντβέρπ αναφέρονται στον έλεγχο του προηγούμενου «κύκλου». Προσδοκά ο Ολυμπιακός στον «κανονικό» Εμβιλά για την πεντάδα αγώνων που απλώνεται μπροστά από την Κυριακή (Ζωσιμάδες) ως και την εντός έδρας αναμέτρηση με την Άιντραχτ (4/11) για την 4η αγωνιστική του Europa.

Ενδιάμεσα; Το ταξίδι στη Φρανκφούρτη για το πρώτο αντάμωμα με τους Γερμανούς, το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο –κεκλεισμένων των θυρών Καραϊσκάκη- με τον ΠΑΟΚ. Η επικίνδυνη έξοδος στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό. Διάστημα υψηλών απαιτήσεων που ο Ολυμπιακός αφενός μεν θα διαχειριστεί την πρώτη θέση του στον όμιλο στην Ευρώπη, αφετέρου θα θελήσει να επιστρέψει στην κορυφή του πίνακα της Super League.

Και για να συμβεί αυτό; Χρειάζεται να είναι εδώ, οι παίκτες που ο Μαρτίνς υπολογίζει για την πρώτη γραμμή. Με τον Εμβιλά πρώτο και καλύτερο στη λίστα αναμονής του προπονητή