Κρήτη – Περιμένουμε ισχυρό μετασεισμό για να βεβαιωθούμε ότι ήταν ο κύριος – Τι είπε για το τσουνάμι ο Χουλιάρας

Η πρώτη εκτίμηση των σεισμολόγων για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι ότι αποτελεί τον κύριο σεισμό.

Σε αυτό συνηγορεί και ο Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, που ανέφερε ωστόσο ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ακόμη ότι «στο Αρκαλοχώρι μετά τον σεισμό 5,8 αμέσως είχαμε 5,3. Θα περιμένουμε μετά τον σεισμό 6,3 έναν 5 με 5,5 , αλλά δε θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια, ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς» και ζήτησε να δοθεί έμφαση στο Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του.

Δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι και του σημερινού σεισμού διευκρίνισε επίσης ο σεισμολόγος. Όπως είπε, δεν υπάρχει σύνδεση από μια πρώτη άποψη, καθώς είναι διαφορετικά τα ρήγματα, δυο διαφορετικές ταυτόχρονες πηγές,  και είναι μακρινή η απόσταση των δύο επίκεντρων.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι έκανε λόγο για τυπική διαδικασία.

«Όταν το επίκεντρο ενός σεισμού είναι πάνω από 5,5 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο το Γεωδυναμικό εκδίδει αυτόματα προειδοποίηση για τσουνάμι, δεν έχουμε παρακολουθήσει τίποτα ανησυχητικό, πρέπει να δούμε λίγες ώρες να δούμε πώς εξελίσσεται».