Ζντοβτς – «Η Λιθουανία μου θυμίζει την Ελλάδα όσον αφορά την αγάπη που υπάρχει για το μπάσκετ»

Ο Γιούρι Ζντοβτς ανέλαβε τις τύχες της Ζαλγκίρις Κάουνας μετά την απόλυση του Σίλερ, και στην πρώτη του συνέντευξη ως προπονητής της λιθουανικής ομάδας, μίλησε μεταξύ άλλων για τα κοινά στοιχεία που συνδέουν τη Λιθουανία με την Ελλάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ζντοβτς:

Για τις εντάσεις του και τον τρόπο που τις αντιμετώπισε: «Δουλεύω με τον εαυτό μου, δεν έχω τέτοια περιστατικά με παίκτες τα τελευταία χρόνια. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να σέβομαι τους παίκτες και αν το παρατραβάω να ζητώ συγγνώμη. Δεν έχω πρόβλημα αν κάποιος παίκτης μου φωνάξει, είναι συναισθήματα. Έπειτα από όλο αυτό γινόμαστε πιο δυνατοί και τίποτα δεν μπορούμε να καταφέρουμε στον αθλητισμό χωρίς συναισθήματα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, μία νέα γενιά έχει έρθει και πρέπει να δουλέψουμε με τους εαυτούς μας για να αποφύγουμε τέτοια περιστατικά»

Για το λιθουανικό κοινό και την αγάπη τους για το μπάσκετ: «Μου θυμίζει την Ελλάδα, εκεί όπου όλοι είναι εξίσου ενθουσιασμένοι με το μπάσκετ. Ξέρω ότι το άθλημα είναι το Νο1 στη Λιθουανία και δεν είναι κάτι καινούργιο. Είμαι χαρούμενος που βλέπω τόσο κόσμο και με κάνει και συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι το μπάσκετ γι αυτούς».

Για την πρόταση της Ζαλγκίρις και τον κοινό τους στόχο: «Όταν δέχεσαι μία πρόταση από μία ομάδα όπως η Ζάλγκιρις την οποία γνωρίζω πολύ καλά, δεν το σκέφτεσαι πολύ. Ο ρόλος ενός προπονητή είναι να λύνει τυχόν προβλήματα και όχι να τα δημιουργεί. Πάντα βάζω ψηλά τον πήχη για τον εαυτό μου και η Ζάλγκιρις είναι μία ομάδα που πρέπει να έχει στόχο τα playoffs. Είναι δύσκολο για όλες τις ομάδες στη διοργάνωση, έχει προκλήσεις, τραυματισμούς και ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ. Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε».

Για τις απουσίες της ομάδας και τη νοοτροπία που θα προσπαθήσει να περάσει στην ομάδα: «Έχουμε προβλήματα στην frontline μας, ο Λοβέρν είναι τραυματίας και ψάχνουμε για αντικαταστάτη. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Έπειτα θα προσπαθήσω να μυήσω την ομάδα στη φιλοσοφία μου σιγά σιγά. Δεν λέω ότι η φιλοσοφία του Σίλερ ήταν κακή απλά θα προσπαθήσω να τους φέρω πιο κοντά στη δική μου.

Δεν θα είναι εύκολο, θα πρέπει να ρωτήσω τους παίκτες αλλά έχουμε την ποιότητα να το κάνουμε. Είμαι μπερδεμένος γιατί έχω ριχτεί σε μία κατάσταση περίεργη, αλλά με την εμπειρία μου και τις πληροφορίες που έχω, ξέρω τι πρέπει να αλλάξει. Θα ήταν ανήθικο από πλευράς μου να τα αλλάξω όλα με την πρώτη, θέλει κάποια διαδικασία, πρέπει να γίνει σιγά σιγά και με έξυπνο τρόπο».