Παναθηναϊκός – Η ευστοχία που πήγε στράφι και οι 15 «πληγές»

Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη χώρα των Βάσκων για να αντιμετωπίσει την Μπασκόνια, με στόχο να παλέψει για το διπλό σε μια έδρα που τον είχει δυσκολέψει αρκετά τα προηγούμενα χρόνια.

Άλλωστε, από το 2017 είχε να πανηγυρίσει μέσα στη Fernando Buesa Arena και θα χρειαστεί να περιμένει άλλον ένα χρόνο για να το κάνει ξανά.

Οι Πράσινοι ηττήθηκαν με 81-79 για την 3η αγωνιστική της Euroleague, χάνοντας μια μεγάλη ευκαιρία να πάρουν τη νίκη και να δώσουν συνέχεια στο μομέντουμ που είχαν χτίσει μετά την τρομερή ανατροπή απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στο ΟΑΚΑ.

Πλέον βρίσκονται στο 1-2 και θα ολοκληρώσουν την πρώτη «διαβολοβδομάδα» της σεζόν στη Μαδρίτη, στο παιχνίδι με τη Ρεάλ.

Δύσκολα θα συναντήσει ξανά τη δυνατότητα ο Παναθηναϊκός να «αλώσει» την έδρα αντιπάλου, καθώς δεν είναι μόνο το ότι έφθασε μέχρι τέλους να διεκδικεί τη νίκη, με το άστοχο τρίποντο του Παπαπέτρου να κρίνει το ματς υπέρ των γηπεδούχων, αλλά και το γεγονός πως βρήκε την Μπασκόνια σε κακή κατάσταση, προερχόμενη από τέσσερις ήττες στα πέντε τελευταία της παιχνίδια.

To 10.gr στέκεται στα στοιχεία που έγειραν την πλάστιγγα στην πλευρά των Βάσκων και ανάγκασαν τους παίκτες του Παναθηναϊκού να φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι από το παρκέ.

Οι 15 «πληγές» που δεν επουλώθηκαν ποτέ 

Η Μπασκόνια πανηγύρισε την πρώτη της νίκη στη φετινή Euroleague και θα το χρωστά κατά κύριο λόγο στα 15 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε στο παιχνίδι. Οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν σε αυτόν τον τομέα, με τους Πράσινους να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για να τους περιορίσουν. Η μεγαλύτερη διάθεση με την οποία πήγαιναν οι Βάσκοι στην μπάλα τούς βοήθησε να ανανεώνουν συνεχώς τις επιθέσεις, γεγονός που τους κράτησε στην πρωτοπορία στα τελευταία κρίσιμα λεπτά.

Συνολικά, η Μπασκόνια «κατέβασε» δώδεκα περισσότερα από τον Παναθηναϊκό (38-26), αλλά η μεγάλη διαφορά ήταν το 15-9 που αφορούσε τα επιθετικά. Οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς είχαν ήδη πέντε στα πρώτα 7΄, ωστόσο συνέχισαν το «πάρτι»» τη στιγμή που έπρεπε. Όταν τα πράγματα ήταν στην κόψη του ξυραφιού, οι γηπεδούχοι πήραν 6 (!) συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ, μην αφήνοντας τους Πράσινους να έχουν την επίθεση για να προηγηθούν. Ειδικότερα, οι 8 τελευταίοι πόντοι των Βάσκων προήλθαν έπειτα από τις ανανεώσεις των κατοχών τους, με τους Γκρέιντζερ, Φοντέκιο και Γκεντράιτις να αποδεικνύονται εύστοχοι από τη γραμμή των βολών (6/6 συνολικά).

Τα ριμπάουντ είναι μια ομαδική δουλειά και όχι μόνο «υποχρέωση» των ψηλών, ωστόσο, με εξαίρεση τον Παπαγιάννη (8 ριμπ.) και λίγο τον Ουάιτ (5 ριμπ.), ούτε ο Φλόιντ ούτε ο Έβανς κατάφεραν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στα ψηλά κορμιά της Μπασκόνια (3 ριμπ. συνολικά).

Στα δύο προηγούμενα παιχνίδια για την Euroleague ο Παναθηναϊκός είχε επιτρέψει στους αντιπάλους του συνολικά 18 επιθετικά ριμπάουντ (9+9), ενώ επικράτησε στο συγκεκριμένο τομέα της Μονακό (43-39) και ήρθε ισόπαλος με τη Φενέρ (33-33).

Το ποσοστό από τα 6,75 που δεν έφθανε

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του Παναθηναϊκού τη φετινή χρονιά εντοπιζόταν πίσω από τη γραμμή των 6,75. Πέρι, Μέικον και Νέντοβιτς τα έβρισκαν σκούρα από το τρίποντο, κάτι που δε βοηθούσε στα πλάνα του Πρίφτη, καθώς πρόκειται για τους πιο αξιόπιστους σουτέρ που υπάρχουν στο ρόστερ. Οι Πράσινοι σούταραν 4/20 (20%) στην πρεμιέρα με τη Μονακό και 6/28 (21,4%) απέναντι στη Φενέρ.

Ωστόσο, όλα άλλαξαν στο χθεσινό παιχνίδι με την Μπασκόνια, όπου το ποσοστό άγγιξε το 50%, σταματώντας λίγο πιο κάτω (47,8%, με 11/23). Πέτυχαν, με λίγα λόγια, ένα περισσότερο απ’ ό,τι σε δύο ματς. Ο Παπαπέτρου συνεισέφερε με 3/5, όπως και ο Μέικον, που πήγε στο τέλος να πάρει μόνος του τη νίκη για τον Παναθηναϊκό.

Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που έφερε το ροζ φύλλο αγώνα στα χέρια της Μπασκόνια. Οι Βάσκοι έμπαιναν στο παρκέ της Fernando Buesa Arena έχοντας το χειρότερο ποσοστό μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές (16%, 8/50). Η αλήθεια είναι πως κακούς σουτέρ δεν έχουν, και έμοιαζε θέμα στιγμής να αρχίσουν να τα «μπουμπουνάνε». Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό η στιγμή αυτή ήταν στο μεταξύ τους παιχνίδι. Οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 13/30, έχοντας στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου 10/18. Ο Φοντέκιο (4/7) και ο Σεντεκέρσκις (3/3) έκαναν τη μεγαλύτερη ζημιά στο Τριφύλλι.