Σεισμός στην Κρήτη – Ακόμη μια νύχτα τρόμου – Οι φόβοι και οι εκτιμήσεις των ειδικών

Η Κρήτη δεν πρόλαβε να συνέλθει από τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου και χτυπήθηκε από μια νέα δόνηση, ακόμη πιο ισχυρή -ευτυχώς όχι θανατηφόρα όπως ήταν η προηγούμενη- αναγκάζοντας τους κατοίκους να ζήσουν το πρώτο βράδυ αγωνίας υπό τον φόβο δυνατού μετασεισμού.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η μεγαλόνησος επλήγη από έναν νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τη σχετική μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η εν λόγω δόνηση είχε επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου και το εστιακό βάθος όπου σημειώθηκε ήταν 8,2 χιλιόμετρα.

Η δύναμη του σεισμού ήταν τέτοια που έγινε αισθητός ακόμα και στην Κύπρο, αλλά και στις Κυκλάδες. Υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι και λίγες μόλις ώρες αργότερα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε ένα παλιρροϊκό κύμα μικρού ύψους.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή περιμένοντας τη δόνηση που θα εκτονώσει το σύστημα, και η οποία θα ξεπερνά τα 5 Ρίχτερ.

«Δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι»

Ωστόσο, αν κάτι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως θετικό, είναι το γεγονός πώς το ρήγμα που έδωσε χθες την πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση, δεν συνδέεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. «Το κοινό χαρακτηριστικό των σεισμών είναι ότι οι εν λόγω σεισμοι είναι από εγκάρσια ρήγματα, με κινηματικά χαρακτηριστικά, ενώ ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ στην Κάρπαθο δεν αποτελεί κάτι ανησυχητικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας στο MEGA.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, επρόκειτο για «έναν σεισμό της τάξεως των 6,3 βαθμών που δεν έκανε καθόλου σχεδόν ζημιές, διότι το ρήγμα ήταν εγκάρσιο στην κατευθυντικότητά του, δηλαδή η ενέργεια του σεισμού πήγε προς τη θάλασσα».

Ακόμα, εξήγησε πως «υπάρχουν πάνω από 90% πιθανότητες να είναι ο κύριος σεισμός», ενώ άφησε ανοιχτό και ένα πολύ μικρό ενδεχόμενο να μην είναι.

Σε κάθε περίπτωση, συνέστησε πολύ μεγάλη προσοχή στους κατοίκους, οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν τα σπίτια που είναι ευάλωτα. Ο κ. Λέκκας μίλησε συγκεκριμένα για κατασκευές που δεν έχουν πραγματοποιηθεί με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, και για τα κτίρια που έχουν εξωτερικές φθορές.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως το καλοκαίρι υπήρχε έντονη σεισμική δραστηριότητα, με δύο σεισμούς στην Κρήτη και έναν στην Κάρπαθο, ενώ η Νίσυρος έχει μέρα παρά μέρα σεισμούς μεταξύ 4,5 με 4,8 Ρίχτερ, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία. Παράλληλα, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα για τη μετασεισμική ακολουθία.

Όλοι οι ισχυροί σεισμοί στην Κρήτη τα τελευταία 2 χρόνια

Τον παραπάνω ισχυρισμό του κ. Λέκκα επιβεβαιώνει και ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας δημοσίευσε στο Facebook τον χάρτη με τους με τους ισχυρούς σεισμούς  – με μέγεθος πάνω από πέντε Ρίχτερ – που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι 3 πιο ισχυροί σεισμοί έγιναν το 2019 και το 2020 με μεγέθη 6,1 και 6,0 και 5,9 Ρίχτερ και είχαν επίκεντρα σε θαλάσσιο χώρο όπως και τα σημερινά 6,3 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμολόγος δεν παραλείπει να επαναλάβει κι εκείνος με τη σειρά του, πως ο σημερινός σεισμός δεν σχετίζεται με τα πρόσφατα 5,8 Ρίχτερ που έγιναν στο Αρκαλοχώρι.

«Ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο ίδιος υποστήριξε πως δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς» εξήγησε ο κ. Χουλιάρας.

«Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 Ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα» σημείωσε σχετικά και με το σεισμό στην Κάρπαθο.

Κατέρρευσε το ξωκκλήσι που «έκανε» διάσημο η Ντέμι Μουρ

Μπορεί η σεισμική δόνηση να μην δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο ο Άγιος Νικόλαος, ο μοναδικός ναός στον Ξερόκαμπο Σητείας, που στεκόταν εκεί από το 1895, δεν άντεξε το ισχυρό χτύπημα και κατέρρευσε.

Ήταν πριν λίγο καιρό, που τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονταν σε ένα μικρό εκκλησάκι στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, με αφορμή μια εκδήλωση με «άρωμα» Χόλιγουντ. Αυτό το ίδιο εκκλησάκι έγινε ξανά «πρωτοσέλιδο», με αφορμή όμως τον ισχυρότατο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ.

Στις αρχές Ιουλίου το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στον Ξερόκαμπο Σητείας, έγινε γνωστό με αφορμή μια βάφτιση με νονά την ηθοποιό Ντέμι Μουρ. Εκεί είχε επιλέξει το ζεύγος Ανδρέα και Αθανασίας Στέγγου να βαφτιστεί η κόρη τους, που πήρε τ’ όνομα Αριάδνη-Ζωή.

Οι φωτογραφίες από το γεγονός έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, διαφημίζοντας και την ιδιαίτερη ομορφιά της περιοχής.

Χθες, στις 12:24 το μεσημέρι ο Εγκέλαδος κατέστρεψε το εκκλησάκι και άλλαξε δραματικά την εικόνα αυτή. «Ελπίζουμε να την ξαναφτιάξουμε» είπε στην κάμερα του Cretalive η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη. Όπως επισημαίνει, πολλοί ήταν αυτοί, όχι μόνο ντόπιοι αλλά και άνθρωποι από το εξωτερικό που επέλεγαν τον συγκεκριμένο ναό για την τέλεση μυστηρίων όπως γάμοι και βαφτίσεις.