Η νέα αποτυχία, οι δύσκολες αποφάσεις, ο Φαν Σιπ και η αξιολόγηση

Ακριβώς 155 λεπτά. Τόσο διήρκεσαν τα «μικρά θαύματα» που έψαχνε η Εθνική Ελλάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ 2022: 90+6 λεπτά στη σημαντική νίκη επί της Γεωργίας. Και 59 λεπτά στη Σόλνα και την αναμέτρηση με την Σουηδία. Από το 59′ και μετά όλα χάθηκαν. Αν όχι όλα, χάθηκαν οι ρεαλιστικές ελπίδες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος να βρεθεί στο Κατάρ σε περίπου ενάμιση χρόνο. Ελπίδες που εξανεμίστηκαν στη Σουηδία. Αλλά που είχαν χαθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες διολισθήσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Οι ισοπαλίες με Κόσοβο (εκτός) και Γεωργία (εντός) έκαναν τα πάντα δύσκολα. Και καθόρισαν το μέλλον.

Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προκριθεί; Κατ’ αρχάς πρέπει να νικήσει την Ισπανία στο ΟΑΚΑ στις 11 Νοεμβρίου. Οι Σουηδοί ουσιαστικά έχουν προκριθεί με 15 βαθμούς σε 6 ματς. Οι Ισπανοί έχουν 13 σε 6, ενώ η Ελλάδα έχει 9 βαθμούς σε 6 αγώνες. Εάν νικήσουμε τους Ισπανούς, πλησιάζουμε στον έναν βαθμό. Και ο μόνος τρόπος να κατακτήσουμε τη 2η θέση (χάνουμε σε όλες τις ισοβαθμίες με τη Σουηδία) είναι να νικήσουν ή να πάρουν ισοπαλία οι Σκανδιναβοί από τη «Φούρια Ρόχα» την τελευταία αγωνιστική (14/11) στην Ισπανία και παράλληλα η Εθνική να νικήσει στο ΟΑΚΑ το Κόσοβο. Δύσκολα πράγματα αυτά…

Όπως δύσκολες είναι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και το μέλλον του. Η Ελλάδα χάνει ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση. Έχει να βρεθεί σε τέτοια από το Μουντιάλ του 2014. Και αυτή η αποτυχία δεν μπορεί να μείνει έτσι. Ο Τζον Φαν Σιπ απέτυχε. Είναι σαφές αυτό. Οι παίκτες προσπαθούν να τον διατηρήσουν στη θέση του. Το κλίμα που υπάρχει είναι αρκετά καλό. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ο Ολλανδός είναι ελλιπής προπονητικά. Απέδειξε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει.

Το συμβόλαιό του με την Εθνική ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Και θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση. Καθώς πρόκειται για μια υπόθεση που κοστίζει πάνω από ένα εκατομμύριο το χρόνο στην Ομοσπονδία. Και δεν μπορείς να πληρώνεις συνέχεια χωρίς αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο διαθέτει σημαντικές μονάδες. Διαθέτει παίκτες που ξεχωρίζουν στο κορυφαίο επίπεδο, νεαρούς, με ταλέντο, παραστάσεις, προοπτική. Όλο το πακέτο. Αλλά χρειάζονται σωστή καθοδήγηση. Και αυτό είναι που απαιτείται από εδώ και πέρα. Πρέπει η αξιολόγηση της κατάστασης να γίνει συνολικά. Διότι η Εθνική είναι πάνω από ομάδες και συμφέροντα. Και όλοι πρέπει να φροντίζουν για το καλό της.