Πατέλης – Το «καμάρι» των ταγμάτων εφόδου

Η αποφυλάκιση Πατέλη έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων και οργής, καθώς ο πυρηνάρχης της Νίκαιας ήταν ένα από τα βασικά πρωτοπαλίκαρα της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 10ετη κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ήταν ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, επαγγελματικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, εκπαίδευε τα τάγματα εφόδου που σκορπούσαν τον τρόμο μέχρι το 2013 στις γειτονιές του Πειραιά και συμμετείχε ως «περιφρούρηση» στις κεντρικές εκδηλώσεις της οργάνωσης. Ο κομβικός του ρόλος στη δολοφονία Φύσσα αποκαλύφθηκε στη δίκη όπως και το «ποιόν» του «οικογενειάρχη» που αρνούνταν τα πάντα και προσπαθούσε να καλύψει τον ανώτερό του Λαγό.

Τα συχαρίκια του Παππά στα «μπουμπούκια» της Νίκαιας

Ο πυρήνας της Νίκαιας ήταν το «στολίδι» της Χρυσής Αυγής. Λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, ο Χρήστος Παππάς, επισκέφθηκε τα «μπουμπούκια» του εκθειάζοντας τη δράση τους.

«Να πω ότι η Τοπική η δική σας στέκεται στην πρωτοπορία του αγώνα. Η Νίκαια, και δεν το λέω για κολακεία, όλοι οι συναγωνιστές το ίδιο είμαστε, όλοι αγωνιζόμαστε, αλλά μερικά πράγματα πρέπει να λέγονται. Η Νίκαια, λοιπόν, οι λαϊκοί μαχητές της Χρυσής Αυγής, τα παιδιά με τα παντελόνια παραλλαγής πόλης και τις μπλούζες τις μαύρες “Χρυσή Αυγή”, όπου τους ζητήθηκε να δώσουν μάχιμο “παρών”, είτε στις εκλογές, είτε σε δύσκολες καταστάσεις, Πάτρα, Κόρινθο, Αγρίνιο ήταν οι πρώτοι στη μάχη. Γι’ αυτό σας αξίζουν τα εύσημα. Έτσι να συνεχίσετε και το 2013. Γιατί αυτό σημαίνει χρυσαυγίτης», είπε ο Παππάς.

Και αυτό έγινε. Οι «πρωτοπόροι» και πρώτος από όλους ο Πατέλης δολοφόνησαν τον Φύσσα.

Ό,τι κινείται σφάζεται

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ο ηγετικός ρόλος του Πατέλη στο να συγκεντρώνει τα μέλη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να ξεχυθούν στους δρόμους για πογκρόμ εναντίον των μεταναστών. Το ανατριχιαστικό «ό, τι κινείται σφάζεται» συμπυκνώνει τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης μέχρι να οδηγηθούν στη φυλακή. Και φυσικά πάντα μετά την εντολή της ηγεσίας. «Οτιδήποτε μας λένε πρέπει να το κάνουμε. Δεν είμαι αυτόνομος, είμαι στη Χρυσή Αυγή», ομολόγησε. «Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ό,τι κινείται, σφάζεται», λέει ο Πατέλης στους χρυσαυγίτες.

Από τον Λαγό στον Ρουπακιά μέσω Πατέλη

Ο Πατέλης ήταν αυτός που μεταβίβασε την εντολή από την ηγεσία στο τάγμα εφόδου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.  Συγκεκριμένα, περίπου στις 23:30 ο Πατέλης έστειλε μέσω υπολογιστή σε κινητά τηλέφωνα μελών της Χρυσής Αυγής από τη Νίκαια το γραπτό μήνυμα: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Ο Πατέλης είχε επίσης σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Γιάννη Λαγό, πριν και μετά τη δολοφονία, όπως και με τον Ρουπακιά, αν και στην απολογία του προσπάθησε να καλύψει τον Λαγό.

Στο δικαστήριο κατά την απολογία του ο «σκληρός» των ταγμάτων εφόδου, λιποθύμησε. Αλλά δεν κατάφερε να παραπλανήσει το δικαστήριο για τον ρόλο του παρόλο που όπως και όλοι οι υπόλοιπου αρνούνταν τα πάντα. Τα όπλα μου τα δωσε ένας 80χρονος που με συμπαθούσε, η σημαία των SS δεν ήξερα τι είναι, ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι αρχαιοελληνικός κλπ. Χρησιμοποίησε τις ίδιες δικαιολογίες που χρησιμοποίησαν όλοι προκειμένου να γλυτώσουν την καταδίκη.

Ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με όσα ανέφεραν μάρτυρες στη δίκη, ο Πατέλης και άλλοι έβαζαν στην τσέπη τους τα χρήματα που η Χρυσή Αυγή μάζευε υποτίθεται για τους φτωχούς Έλληνες. «Έλεγαν 40 ευρώ μάζεψα και από την καταμέτρηση που γινόταν στον Κλειστό Πυρήνα μαθαίναμε ότι είχανε μαζευτεί 300 ευρώ που τα έβαζαν στην τσέπη τους. Και πλήρωναν τα κοινόχρηστα των σπιτιών τους και έκαναν μία ζωή αξιοπρεπέστατη», ανέφερε μάρτυρας. Ο Πατέλης στην πραγματικότητα πληρωνόταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη Χρυσή Αυγή. Ήταν επαγγελματίας ναζιστής της οργάνωσης.

Ο Πατέλης καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλακής και έμεινε μέσα λιγότερο από ένα. Σύμφωνα με την άποψη του εισαγγελέα της έδρας του Πενταμελούς Εφετείο, που πρότεινε την αποφυλάκισή του «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών».