Την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 27 Μαρτίου, ψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο του Λιβάνου, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές. Το γεγονός αφήνει το περιθώριο μόνο μερικών μηνών στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει σχέδιο ανάκαμψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εν μέσω μιας ολοένα και βαθύτερης οικονομικής κατάρρευσης.

Η οικονομική κρίση του Λιβάνου, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Τράπεζα  μια από τις βαθύτερες υφέσεις της σύγχρονης ιστορίας, συνδυάστηκε με ένα πολιτικό αδιέξοδο για περισσότερο από έναν χρόνο προτού ο Μικάτι και ο πρόεδρος Μισέλ Αούν υπογράψουν διάταγμα για την συγκρότηση κυβέρνησης.

Το νόμισμα της χώρας έχει χάσει 90% της αξίας του και τα τρία τέταρτα του πληθυσμού έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια. Ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως τα καύσιμα και τα φάρμακα έχουν μετατρέψει την καθημερινή ζωή των πολιτών σε αγώνα επιβίωσης.

Ο Μικάτι, το υπουργικό συμβούλιο του οποίου έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στην αναβίωση των συνομιλιών με το ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα είχε δεσμευτεί να εξασφαλίσει ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν χωρίς καθυστέρηση, καθώς και οι δυτικές κυβερνήσεις προέτρεπαν το ίδιο.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Μικάτι κινδυνεύει να βγει από την πορεία της λόγω διένεξης για την έρευνα που διεξάγεται για την φονική έκρηξη που συνέβη πέρυσι στο λιμάνι της Βηρυτού, εξ’ αιτίας της οποίας χάθηκαν οι ζωές περισσότερων από 200 ανθρώπων και καταστράφηκαν μεγάλα τμήματα της λιβανικής πρωτεύουσας.

Ορισμένοι υπουργοί, ευθυγραμμιζόμενοι με πολιτικούς τους οποίους επιδιώκει να ανακρίνει για την έκρηξη ο επικεφαλής της έρευνας Τάρεκ Μπιτάρ, αξίωσαν την περασμένη εβδομάδα την απομάκρυνσή του.

Με τον Μικάτι να απαντά από την πλευρά του πως το υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνέλθει για να συνεδριάσει ξανά έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό.

Την Πέμπτη, η Βηρυτός έζησε την χειρότερη ημέρα βίας στους δρόμους της σε περισσότερο από μια δεκαετία. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρά την ώρα που υποστηρικτές των σιιτικών κινημάτων Χεζμπολάχ και Αμάλ πήγαιναν να διαδηλώσουν κατά του δικαστή Μπιτάρ.

Η αιματοχυσία, η οποία ξύπνησε μνήμες από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990, ενδυνάμωσε τους φόβους όσον αφορά την σταθερότητα.

Η ημερομηνία για πρόωρες εκλογές, οι οποίες αρχικά αναμενόταν να διεξαχθούν τον Μάιο, επελέγη προκειμένου να μην συμπέσουν με τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

Μόλις εκλεγεί νέο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση του Μικάτι θα έχει υπηρεσιακό ρόλο έως ότου ο νέος πρωθυπουργός λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και του ανατεθεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.

Προηγούμενο άρθροΒέροια – Ανεμβολίαστοι όλοι όσοι νοσηλεύονται στη ΜΕΘ
Επόμενο άρθροΗράκλειο – Χιλιάδες σεισμόπληκτοι εκτός πλατφόρμας 22 μέρες μετά τον μεγάλο σεισμό