Ποιος είναι ο Νεοκλής Αβδάλας που έγραψε ιστορία με τον Παναθηναϊκό;

Η βραδιά για τον Νεοκλή Αβδάλα μπορούσε να πάρει ιστορικές διαστάσεις, κάτι που εν τέλει συνέβη. Με 1:40΄να απομένουν για το τέλος του αγώνα, ο Δημήτρης Πρίφτης τον κάλεσε για να περάσει στο παρκέ, με το παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ιωνικό να έχει κριθεί υπέρ των πρασίνων. Ο Έλληνας τεχνικός τον συμπεριέλαβε στην αποστολή για τον αγώνα της Basket League, με αφορμή τον τραυματισμό του Λευτέρη Μποχωρίδη και του έδωσε την ευκαιρία στα τελειώματα για να πάρει μια πρώτη… γεύση από το ανώτερο επίπεδο του ελληνικού μπάσκετ.

Παράλληλα όμως, ο 15χρονος έγινε ο νεότερος που φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού στην ιστορία των πρασίνων σε επίσημο παιχνίδι. Ο Αβδάλας «επικράτησε» κατά δύο εβδομάδων του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος ήταν 15 χρονών, 8 μηνών και 28 ημερών, όταν έκανε το ντεμπούτο του με το τριφύλλι. Μπορεί στα λεπτά που απέμεναν να μην πήρε κάποια προσπάθεια για να βάλει το όνομά του στους σκόρερς της αναμέτρησης, αλλά η 18η Οκτωβρίου σίγουρα θα του μείνει για καιρό στο μυαλό.

Στόχος του Αβδάλα είναι να πάρει και στο άμεσο μέλλον ευκαιρίες από τον Πρίφτη και to10.gr παρουσιάζει τον 15χρονο γκαρντ που αναμένεται να απασχολήσει με όσα θα κάνει στο παρκέ το ελληνικό μπάσκετ.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά

Ο Νεοκλής Αβδάλας γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2006 και είναι γιος του Δημήτρη Αβδάλα, ο οποίος υπήρξε επαγγελματίας παίκτης του μπάσκετ, αγωνιζόμενος κατά κύριο λόγο στα 90΄s με τη φανέλα του Άρη – συμμετείχε στο Final 4 του Μονάχου το 1988 – και του Σπόρτινγκ. Υπήρξε μέλος επίσης όλων των ηλικιακών κλιμακίων της Εθνικής και έχει πλέον να καμαρώνει για τα δύο παιδιά, καθώς πέρα από τον Νεοκλή, έχει και τον 16χρονο Γιάννη.

Ο 15χρονος παίκτης του Παναθηναϊκού ξεκίνησε από την Καλαμάτα ΄80, έχοντας για προπονητή τον πατέρα του και το 2019 έκανε, μαζί με τον αδερφό του, το μεγάλο βήμα για τις «πράσινες» ακαδημίες.

Ο Πρίφτης τον είχε προετοιμάσει

Ο Νεοκλής Αβδάλας είναι από την περσινή χρονιά μέλος του ρόστερ του Παναθηναϊκού, με τον Γιώργο Βόβορα και τον Όντεντ Κάτας να τον υπολογίζουν ως 13ο και 14ο παίκτη, χωρίς να του δίνουν σε κάποιο παιχνίδι την ευκαιρία να αγωνιστεί. Ο Δημήτρης Πρίφτης συνέχισε το έργο των προκατόχων του, παίρνοντάς τον στο Magenta Cup στη διάρκεια της προετοιμασίας των πρασίνων.

Ο Έλληνας τεχνικός είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πως ο Αβδάλας θα συμμετέχει κανονικά στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας, όπως και στις αποστολές, καθώς θα αποτελέσει μια καλή αρχή για την καριέρα του. Ο 52χρονος τον είχε παρακολουθήσει στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων και τον ξεχώρισε για τις ικανότητές του, ανεβαίνοντας και άλλο στα μάτια του.

Τα πεπραγμένα του με Παναθηναϊκό και Εθνική 

Ο Νεοκλής Αβδάλας ξεχώρισε με τη φανέλα του «Εξάστερου» (ακαδημία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός) στο πρόσφατο Πανελλήνιο Παίδων, όντας ο κορυφαίος παίκτης των πράσινων και μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης. Ειδικότερα, σημείωνε κατά μέσο όρο 16.6 πόντους, 8.8 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 1.6 μπλοκ σε πέντε συμμετοχές.

Παράλληλα, συμμετείχε και σε ένα διεθνές τουρνουά παμπαίδων U-15 που διοργανώθηκε στη Μεσσήνη, σημειώνοντας συνολικά σε τέσσερις αγώνες 68 πόντους απέναντι σε Β. Μακεδονία, Πολωνία (Χ2) και Κροατία.

Τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά 

Ο 15χρονος Αβδάλας έχει ύψος 1,96μ., αν και η ηλικία του του επιτρέπει να ψηλώσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Ο Νεοκλής αγωνίζεται στις θέσεις των γκαρντ και φημίζεται για την αλτικότητά του, την ικανότητά να τελειώνει φάσεις κοντά στο καλάθι και να μοιράζει ασίστ. Ωστόσο, όπως είναι λογικό έχει και μειονεκτήματα, με το κυριότερο να αφορά την εκτελεστική του δεινότητα από την γραμμή των 6,75.

Το σίγουρο είναι πως ο Νεοκλής Αβδάλας ήρθε για να μείνει στην πράσινη επικαιρότητα και έχοντας το μυαλό στο κεφάλι του και συνεχίζοντας να δουλεύει και να βελτιώνει το παιχνίδι του, θα τα καταφέρει.