Βρετανία – Επιστροφή του πανδημικού εφιάλτη;

Το φάσμα της επαναφοράς περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας πλανάται πάνω από τη Βρετανία- από τις πρώτες χώρες που έσπευσε στην άρση τους αυτό το καλοκαίρι- καθώς τα κρούσματα της Covid-19 έχουν φτάσει ξανά στα ύψη: σταθερά πάνω από 40.000 σε ημερήσια βάση την τελευταία εβδομάδα και περισσότερα από 49.000 τη Δευτέρα.

Πρόκειται για υψηλό τριμήνου σε εθνικό επίπεδο και μακράν για τη μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων από κοροναϊό συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Παρά άλλωστε το γεγονός ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι από κοροναϊό στη Βρετανία σήμερα κυμαίνονται -χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη του 67,5% του πληθυσμού- σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με το φονικό πανδημικό κύμα του περασμένου Ιανουαρίου, στο Λονδίνο έχει σημάνει ξανά «συναγερμός» για νέα έξαρση της νόσου.

Βρετανοί αξιωματούχοι προϊδεάζουν για «δύσκολους μήνες» τον χειμώνα, με φόντο την επιβράδυνση των ρυθμών εμβολιασμού, κυρίως τώρα σε ανηλίκους, αλλά και σε όσους έχουν προς το παρόν επιλεγεί για τη χορήγηση τρίτης δόσης.

Σκιαγραφώντας, δε, τη νέα απειλή, ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, Σκοτ Γκότλιμπ, κάλεσε σε «επείγουσα έρευνα» για τη μετάλλαξη της παραλλαγής «Δέλτα», γνωστή ως «Δέλτα+», προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ακόμη πιο μεταδοτική από τις υφιστάμενες και εν δυνάμει ικανή να κάμψει την άμυνα των εμβολίων.

Οι ρυθμοί εμβολιασμού και ο ρόλος των ανηλίκων

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι επίπεδα μολύνσεων από κοροναϊό στην Αγγλία πλησιάζουν πλέον την κορύφωση της επιδημιολογικής καμπύλης του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Αυτή τη φορά, τη μεγαλύτερη ώθηση δίνουν τα αυξημένα κρούσματα στις τάξεις των ανηλίκων.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), περίπου 1 στους 10 μαθητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εντοπίστηκε θετικός στην Covid-19 την προηγούμενη εβδομάδα: το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα.


Φαινόμενο, που αποδίδεται κυρίως στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών 12-15 ετών. Μόλις το 15% εξ αυτών έχει κάνει έστω μία δόση, στον ένα μήνα που έχει μεσολαβήσει από την έναρξη του προγράμματος για αυτή την ηλικιακή ομάδα. Σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας, μάλιστα, το ποσοστό πέφτει στο 5%.

Πολλοί επικρίνουν την καθυστερημένη έναρξη της χορήγησης δόσεων σε μαθητές, παραμονές της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα, συνδικάτα εκπαιδευτικών ζητούν άμεση επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος των ανηλίκων, στις τάξεις των οποίων ο δείκτης αναπαραγωγής του κοροναϊού βρίσκεται σήμερα στο 1,18.

Μοιραία, οι φόβοι εντείνονται για μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στον πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 7 στους 10 Βρετανούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η πηγή της ανησυχίας είναι διπλή.

Αφενός, επειδή το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα άρχισε νωρίς στη Βρετανία και, κατά συνέπεια, η προστασία από το εμβόλιο έχει αρχίσει να φθίνει για τους πρώτους ανοσοποιημένους, ήτοι τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

Αφετέρου, επειδή είναι αργή η προόδος στη χορήγηση της τρίτης δόσης, σε όσα άτομα έχουν επιλεγεί σε αυτή τη φάση του βρετανικού εμβολιαστικού προγράμματος. Ήτοι άτομα άνω των 50 ετών και ευπαθείς ομάδες, που έλαβαν τη δεύτερη δόση τουλάχιστον προ εξαμήνου.

Μέχρι σήμερα, από τα 8,3 εκατομμύρια που έχουν κληθεί να λάβουν την ενισχυτική δόση, το έχουν πράξει μόνο τα 3,7 εκατομμύρια: ούτε οι μισοί.


Αλλαγή σχεδίων;

Προετοιμαζόμενος για έναν δύσκολο χειμώνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε προ μηνός ένα «Σχέδιο Β», σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η επαναφορά περιοριστικών μέτρων -από την υποχρεωτική χρήση μάσκας, έως την τηλεργασία- στην Αγγλία.

Ειδικοί έθεσαν άτυπα τον πήχη στις 1.000 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία ημερησίως. Τη Δευτέρα, οι νέες νοσηλείες ατόμων με κοροναϊό ήταν ήδη 915. Εδώ και ενάμιση μήνα, εν τω μεταξύ, οι θάνατοι ξεπερνούν τους 800 σε εβδομαδιαία βάση.

Προς το παρόν, η βρετανική κυβέρνηση… ξορκίζει το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής περιορισμών, με το βλέμμα στραμμένο ανήσυχα και στη εθνική οικονομία , που δοκιμάζεται σκληρά από τις παρενέργειες του Brexit.  «Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τα τελευταία στατιστικά στοιχεία», επεσήμανε σιβυλλικά ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον.

Στο μεσοδιάστημα τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι Βρετανοί όχι μόνο δεν αλλάζουν τους ρυθμούς της νέας καθημερινότητας, που σηματοδότησε η άρση των περιοριστικών μέτρων από το καλοκαίρι, αλλά πυκνώνουν όλο και περισσότερο τις συναθροίσεις τους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Παράλληλα, εξάλλου, καταγράφεται σταδιακή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που επιστρέφουν στα γραφεία.