Κοροναϊός – Καμπανάκι ειδικών για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών -«Να επανεξεταστεί το θέμα των παρελάσεων»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις ειδικών για την πορεία της πανδημίας, καθώς αναμένουν αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως η Βόρεια Ελλάδα. Σημειώνοντας ότι η πίεση έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στο σύστημα υγείας, τονίζουν ότι η κυβέρνηση «βιάστηκε να δώσει το σήμα απελευθέρωσης» και ζητούν να επανεξεταστεί το θέμα των παρελάσεων.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Aναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε, πως η θετικότητα που φτάνει το 1% προέρχεται κυρίως από Βόρεια Ελλάδα – Θεσσαλία.

Όπως εξήγησε στην Θεσσαλία, την Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη υπάρχει μια εκτεταμένη διάδοση που αποτυπώνεται και στα καθημερινά κρούσματα που καταγράφονται.

«Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη»

Επεσήμανε πως περιοχές που δεν έχουν μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη είναι πιθανό να έχουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Ειδικότερα για την Αττική σημείωσε πως υπάρχει μια σχετικά καλή εμβολιαστική κάλυψη και γι αυτό εμφανίζει μια σταδιακή αύξηση, αργή αλλά σταθερή από τέλος Σεπτεμβρίου που αποτυπώνεται και στα κλινικά δείγματα από βδομάδα σε βδομάδα.

Ο ίδιος θεωρεί πως από τέλος του Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων – πανεπιστημίων, η απελευθέρωση εστίασης και η αλλαγή καιρού έδωσε αυτή την μικρή αύξηση αλλά είναι μικρή και ελεγχόμενη γιατί τα μέτρα όπως ανέφερε τηρούνται σε αυτούς τους χώρους.

«Πιέζονται τα νοσοκομεία – Να επανεξεταστεί το θέμα των παρελάσεων»

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Γιώργος Μπουλμπασάκος μιλώντας στην ίδια εκπομπή,  εξέφρασε την άποψη πως η κυβέρνηση βιάστηκε να δώσει το σήμα της απελευθέρωσης.

«Η πίεση έχει αρχίσει ήδη και φαίνεται στο σύστημα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα των παρελάσεων.

Όπως εξήγησε αν δεν μπορεί να διαφυλάχθεί πως θα υπάρχει υγεινομική ασφάλεια σε χώρους με συσωστισμούς τότε θα θρηνήσουμε θύματα και πρότεινε να γίνει πάλι υποχρεωτική η μάσκα.

Τα νεότερα για την υγεία του Βασίλη Λεβέντη

Για την κατάσταση της υγείας του Βασίλη Λεβέντη,  ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμοό με κοροναϊό, ανέφερε πως τελευταία πάει καλύτερα. «Ευελπιστούμε ότι θα τα καταφέρει», σημείωσε χαρακτηριστικά.