Τζουβελέκης – Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στη μετάλλαξη Δέλτα+

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας, Αργύρης Τζουβελέκης, αναφέρθηκε στη νέα παραλλαγή Δέλτα+, εκτιμώντας πως όσο δεν περιορίζεται η διασπορά τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να φτάσει και στη χώρα μας.

Ο καθηγητής φάνηκε καθησυχαστικός για το νέο στέλεχος, εκτιμώντας ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του.

Στέλεχος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος

Όπως ανέφερε, ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο στέλεχος ως στέλεχος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και όχι ως στέλεχος ανησυχίας. Μιλώντας στον Alpha εξήγησε ότι το Δέλτα+ έχει μια μικρή παραλλαγή συγκριτικά με το στέλεχος Δέλτα, γεγονός που το καθιστά ευαίσθητο στα εμβόλια. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν αναμένεται να μειωθεί στο συγκεκριμένο στέλεχος.

Αυτή τη στιγμή, το στέλεχος Δέλτα+ παρουσιάζεται στο 6% των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί το περιγράφουν ως περισσότερο μεταδοτικό αλλά λιγότερο λοιμογόνο σημαίνει ότι ναι μεν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αλλά όχι οι νοσηλείες.

Αναφορικά με τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας σχολίασε πως είναι κυμαινόμενη και ετερογενής ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Σύμφωνα με νέες μελέτες διαρκεί από τρεις μήνες στην ελαφρά νόσο έως 12 μήνες στην περίπτωση που κάποιος νοσήσει βαριά. Ωστόσο είναι παράλογο να περιμένει κάποιος να νοσήσει βαριά για να αποκτήσει ανοσία, καθώς θα κινδυνεύσει.