Έκθεση με φωτογραφίες και κείμενα για τα 80 χρόνια του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια του ΔΣΕ

Έκθεση με φωτογραφίες και κείμενα «για την μεγαλειωδη πορεία του ΕΑΜικού λαϊκού αγώνα, τη μεγάλη στιγμή της ταξικής αναμέτρησης του Δεκέμβρη του ’44 και την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, το έπος του ΔΣΕ» εγκαινιάστηκε απόψε στο Μουσείο ΕΑΜΙκής Εθνικής Αντίστασης εντός του Σκοπευτηρίου Καισαριανής.

Η έκθεση πραγματοποιείται προς τιμήν των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 75 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Στα εγκαίνια έδωσε το παρών αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γ.γ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του σάπιου συστήματος που πρέπει η λαϊκή πάλη τελικά να ανατρέψει».

«Συμβολή τεράστια στη νέα γενιά της πατρίδας μας»

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στην έκθεση και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών, γράφοντας: «Η Έκθεση στην Καισαριανή, συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στην προώθηση της ιστορικής γνώσης, στην αξιοποίηση της ιστορικής πείρας.»

» Αποτελεί τεράστια συμβολή για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του κινήματος, του λαού μας, του τόπου μας. Συμβολή τεράστια στη νέα γενιά της πατρίδας μας, στον αγώνα ενάντια στο φασισμό – καπιταλισμό – ιμπεριαλισμό, για το Σοσιαλισμό! Καλή δύναμη».

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Γιάννη Ζαγγανά, αντιπρόεδρο της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και η κεντρική ομιλία από την Τούλα Μητσέα γενική γραμματέας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η οποία στην αρχή αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

«Επιχείρηση ξεπλύματος φασισμού»

Στην συνέχεια, επισήμανε ότι «παρακολουθούμε σήμερα να εξελίσσεται επιχείρηση ξεπλύματος του φασισμού με τον ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό, την θεωρία των «δύο άκρων».

«Τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, με την ΕΕ στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, «οργανώνουν και κλιμακώνουν λυσσσαλέα επίθεση διαστρέβλωσης των αιτιών και του χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο να σβήσουν από την ιστορική μνήμη των λαών και της νεολαίας την αληθινή Ιστορία, που διδάσκει ότι με την πάλη τους μπορούν να ανατρέψουν το συσχετισμό δύναμης, την αστική εξουσία και να κατακτήσουν μια ζωή με ευημερία».

«Ο αντικομμουνισμός, η ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με το σοσιαλισμό, είναι απαραίτητα εργαλεία για την προώθηση της αντιλαϊκής επίθεσης σε κάθε καπιταλιστική χώρα, για το χτύπημα των εργατικών λαϊκών κινημάτων» τόνισε.

Σημείωσε πως στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, «με αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας σε αυτούς με την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ» απαιτείται η ετοιμότητα του λαού και τόνισε:

«Βασιζόμενοι στα διδάγματα του μεγαλειώδους αντιστασιακού απελευθερωτικού λαϊκού αγώνα, δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική δράση μας. Απαιτούμε καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.»

» Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στον »ευρωστρατό» που προετοιμάζει η ΕΕ. Απαιτούμε την κατάργηση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις. Να φύγουν όλες οι βάσεις. Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν. Να γυρίσουν στην Ελλάδα οι στρατιωτικές αποστολές που δρουν εκτός συνόρων».

Απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση

Υπογράμμισε πως απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση απέναντι στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των φασιστών.

«Τα διδάγματα που προκύπτουν από τη μεγάλη δεκαετία του ’40, αποτελούν υλική δύναμη για το δυνάμωμα της λαϊκής πάλης σήμερα, του αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, για το σοσιαλισμό.»

» Ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής, του μαζικού οργανωμένου αγώνα, της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης, της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, η πάλη για την ανατροπή είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλαιότερων γενιών, είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και νεολαίας με την εργατική λαϊκή νίκη και εξουσία» κατέληξε στην ομιλία της η Τ. Μητσέα.

Η Έκθεση θα λειτουργήσει στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, εντός του Σκοπευτηρίου (πάρκο Ελευθερίας) έως τις 30/10, από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. και κατόπιν θα μεταφερθεί στη Νίκαια, στον πολυχώρο «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ».