Κοροναϊός – Η Μελβούρνη βγαίνει από το πιο παρατεταμένο lockdown παγκοσμίως

Κλεισμένοι στα σπίτια τους από τις αρχές Αυγούστου, οι κάτοικοι στην Αυστραλία βγήκαν την Παρασκευή από το μεγαλύτερης διάρκειας lockdown που έχει επιβληθεί οπουδήποτε στον κόσμο για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ήταν το έκτο lockdown που επέβαλε η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας από την αρχή της κρίσης.

Από τον Μάριο του 2020, η Μελβούρνη των 5 εκατομμυρίων κατοίκων έχει περάσει σε συνθήκες κατ’ οίκον απομόνωσης συνολικά 262 ημέρες, ή σχεδόν εννέα μήνες, , ξεπερνώντας τα lockdown των 234 ημερών στο Μπουένος Άιρες, αναφέρουν αυστραλιανά μέσα.

Η τοπική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι το τελευταίο απαγορευτικό θα έληγε όταν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού άνω των 16 ετών έφτανε το 70% στην πολιτεία της Βικτώριας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Μελβούρνη.

Από την Παρασκευή, τα καφέ και τα μπαρ της Μελβούρνης μπορούν να εξυπηρετούν 20 πελάτες σε εσωτερικούς χώρους και 50 σε εξωτερικούς, ενώ στα κομμωτήρια επιτρέπονται μέχρι πέντε πελάτες.

Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές και στους εσωτερικούς και τους κλειστούς χώρους, σημειώνει το Reuters.

Η Αυστραλία κατάφερε σχεδόν να μηδενίσει τα κρούσματα Covid-19 το 2020, όμως το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα έφερε τρίτο πανδημικό κύμα τον φετινό Ιούνιο.

Παρά το Δέλτα, όμως, η Αυστραλία των 26 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μόνο 152.000 κρούσματα και 1.590 θανάτους, αριθμοί πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλες συγκρίσιμες χώρες.