Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Ακάρ – «Απαιτείται τήρηση των αρχών καλής γειτονίας»

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος του κ. Ακάρ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή.

Στο μεταξύ, τον ομόλογο του Σεντάντ Ονάλ είχε την ευκαιρία να συναντήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης στο περιθώριο της Συνόδου Libya Stability Initiative, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης.

Στη συνομιλία τους, η οποία κράτησε 20 λεπτά, έγινε ανασκόπηση της μέχρι τώρα προόδου της θετικής ατζέντας, ενώ συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των δύο στην Αθήνα εντός Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δένδιας: Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα παρούσα στη Λιβύη

«Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις φιλότιμες, πρέπει να πω, προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου «Libya Stabilization Initiative».

«Η Ελλάδα επιστρέφει σε αυτήν τη διαδικασία για να βοηθήσει, χωρίς την παραμικρή υστεροβουλία. Να βοηθήσει να δημιουργηθεί μια κατάσταση, η οποία να βελτιώνει την καθημερινότητα του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας, την επιστροφή στην ομαλότητα» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ από την Τρίπολη της Λιβύης.

Όπως εξήγησε, γι’ αυτό υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει απαραίτητες ενέργειες. «Πρώτον, τη διενέργεια εκλογών, ελεύθερων εκλογών και, δεύτερον, την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη. Υπάρχει μπροστά μας ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά σήμερα έγινε ένα βήμα» διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.

Αντίδραση της Άγκυρας στην Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα αντιδρά με έντονο τρόπο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2021, ενώ στα ζητήματα που αφορούν την Αθήνα και τη Λευκωσία την απορρίπτει πλήρως.

Οπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, «δίνει εκ νέου χώρο στις αντιφατικές και προκατειλημμένες ελληνικές – ελληνοκυπριακές θέσεις, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για ζητήματα που σχετίζονται με θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου και που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της Ε.Ε.».

Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες, η Άγκυρα αντέδρασε με σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην κοινή δήλωση Ελλάδας – Aιγύπτου – Κύπρου.