Κοροναϊός – Πάνω από 3.000 κρούσματα για πέμπτη ημέρα – Όσο δεν αυξάνονται οι εμβολιασμοί, τόσο κινδυνεύουμε

Για πέμπτη συνεχή ημέρα καταγράφονται περισσότερα από 3.000 κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι, εξάλλου, έχουν προ πολλού προειδοποιήσει για αύξηση των κρουσμάτων όσο προχωρά το φθινόπωρο και μειώνεται η θερμοκρασία.

Παράλληλα, οι «πεσμένοι» ρυθμοί των εμβολιασμών και η άνοδος των κρουσμάτων στα παιδιά ανεβάζει στο κατακόρυφο την αγωνία για τη συνέχεια.

Και μέσα σε αυτό το απαισιόδοξο κλίμα, έρχονται και οι παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, για τις οποίες οι ειδικοί εμφανίστηκαν εξ αρχής αρνητικοί, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν, παρά μόνο ως προς την πιο πρόσφατη εισήγησή τους να φορούν μάσκα οι θεατές.

Λινού: Με 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους, είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας

Βέβαιη ότι θα έχουμε και τέταρτο κύμα κοροναϊού στην Ελλάδα είναι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εξαιτίας του ανεμβολίαστου πληθυσμού, αλλά και του νέου υποστελέχους της μετάλλαξης Δέλτα που, όπως είπε, είναι 20% πιο μεταδοτικό.

«Η Ελλάδα έχει χωριστεί σε δύο πληθυσμούς: στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Ευτυχώς, οι ανεμβολίαστοι είναι κυρίως νέοι, αλλά έχουμε και κάποιους ηλικιωμένους. Με τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια ανεμβολίαστους και με ένα στέλεχος τουλάχιστον 2,5 φορές πιο μεταδοτικό από το αρχικό, είναι σαν να είμαστε στην αρχή της πανδημίας, από πλευράς κινδύνου», τόνισε η κυρία Λινού.

Και προσέθεσε πως αυτό δημιουργεί κρίση στο σύστημα υγείας, αλλά και στους ίδιους τους ανθρώπους, στις οικογένειες και στους χώρους εργασίας. «Αν συνεχίσουμε να νοσούμε με αυτή τη συχνότητα, είναι πολύ επικίνδυνο», προειδοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

«Δεν μπορούν να γίνουν ελεύθερα παρελάσεις»

Αναφορικά με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, η κυρία Λινού σημείωσε ότι «ελεύθερα δεν μπορούν να γίνουν».

«Αν οι παρελάσεις γίνουν, πρέπει να γίνουν με αποστάσεις και χωρίς συνωστισμό των ανθρώπων που θα παρακολουθούν. Γιατί μπορείς να έχεις αποστάσεις στους ανθρώπους που παρελαύνουν, αυτό μπορείς να το καθορίσεις, όπως μπορείς να επιβάλεις και μάσκα. Το θέμα είναι αν συνωστιστούν άνθρωποι που θα παρακολουθούν», είπε και τόνισε ότι, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, θα έπρεπε να υπάρχει επίσημη οδηγία για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως με το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Ακόμη, σημείωσε ότι η τρίτη δόση θα συνεισφέρει αλλά, όπως είπε με νόημα, «θα συνεισφέρει στους εμβολιασμένους» και συμπλήρωσε πως θα είχαν αξία και άλλα μέτρα, πέραν του εμβολιασμού.

«Δεν έχει γίνει πλήρης μελέτη κόστους-οφέλους. Δηλαδή, αν ξοδέψουμε χρήματα εκτός από τον εμβολιασμό και σε τήρηση μέτρων, όπως να αραιώσουμε τα παιδιά στο σχολείο, να φροντίσουμε τα ΜΜΜ, να γλιτώσουμε κάποιους θανάτους. Αυτό έχει συνεισφορά και στην οικονομία», κατέληξε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού.