Με Πάπυρο Αναγνώρισης ολοκληρώθηκε η ένταξη του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων

Η ένταξη του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (WNBR) της UNESCO ολοκληρώθηκε με την παράδοση του Παπύρου Αναγνώρισης που πραγματοποίησε ο Επιστημονικός Επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Επιστήμης και Πολιτισμού της UNESCO στην Ευρώπη (Venice Office),  Jonathan Baker και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB/UNESCO καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, οι οποίοι εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες για την ομόθυμη στήριξη της προσπάθειας ένταξης τόσο στην Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, όσο και προς τους Δήμους και άλλους φορείς του νομού, για την επίτευξη της ένταξης των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (MAB) της UNESCO.

Ο Επιστημονικός Επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Επιστήμης και Πολιτισμού της UNESCO στην Ευρώπη (Venice Office), κ. Jonathan Baker, ανέφερε ότι «το Απόθεμα Βιόσφαιρας των Αστερουσίων, παρότι έχει επίσημα ενταχθεί στα Αποθέματα Βιόσφαιρας μόλις πριν από ένα χρόνο, έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στο παγκόσμιο δίκτυο, ιδίως μέσω της οργάνωσης των Υβριδικών Πανεπιστημίων το 2020 και 2021.

Είμαι χαρούμενος που μπόρεσα να παρακολουθήσω το Υβριδικό Πανεπιστήμιο του 2021 εδώ στην Κρήτη και να μάθω περισσότερα για τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των Αστερουσίων, τη βιοποικιλότητα, την πολιτιστική ποικιλότητα, καθώς και τον δυναμισμό των τοπικών αρχών και παραγόντων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Ως εκ τούτου, είμαι στην ευχάριστη θέση να δώσω, εξ ονόματος της UNESCO, αυτόν τον χαρακτηρισμό που υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO στις τοπικές αρχές του Αποθέματος Βιόσφαιρας».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βασικός αρωγός της καθιέρωσης του Υβριδικού Πανεπιστημίου Αστερουσίων, ως μόνιμου, σταθερού θεσμού με έδρα στην περιοχή σημείωσε: «Για την Περιφέρεια Κρήτης η Ένταξη του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (WNBR) της UNESCO, αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας για την ανάδειξη της Κρήτης, ως μιας Περιφέρειας που υπηρετεί τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τα Αστερούσια, αποτελούν μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Μανόλης Κοκοσάλης, για την αναγνώρισης της ένταξης του Αποθέματος Βιόσφαιρας των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για εμάς για την ανάδειξη του τόπου μας, φυσιολατρικά, ιστορικά, πολιτισμικά. Σε αυτή την προσπάθεια βοήθησαν πάρα πολύ άνθρωποι, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η κα. Θεανώ Βρέντζου από την περίοδο που ήταν Αντιπεριφερειάρχης, η Αναπτυξιακή Ηρακλείου, οι Δήμοι της περιοχής. Με συντονισμένη προσπάθεια αναδείξαμε τον τόπο μας και με τα επόμενα βήματα θα τον αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο».