Φυλακές Τρίπολης – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κρατουμένων στη φυλακή των στιγματισμένων

Ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στις φυλακές Τρίπολης, τις φυλακές των στιγματισμένων, όπως αποκαλούνται, αφού εκεί κρατούνται άτομα που κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα – όπως ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Πέτρος Φιλιππίδης – πραγματοποίησε η εκπομπή «Αυτοψία» στον Alpha.

Για πρώτη φορά, ο τηλεοπτικός φακός μπήκε στη φυλακή των ειδεχθών εγκλημάτων, καταγράφοντας τα κελιά, τις συνθήκες διαβίωσης και την καθημερινότητά τους.

Οι κρατούμενοι μίλησαν στην κάμερα της εκπομπής για τα αδικήματα, τις ποινές τους και τη ζωή στη φυλακή. Μίλησαν, ακόμα, για την παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησαν, με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Λιγνάδη.

«Δολοφονώ» τον εαυτό μου κάθε βράδυ

«Είμαι υπόδικος και κοντεύω τους εφτά μήνες στη φυλακή. Εγώ είμαι ένοχος», είπε ένας εκ των κρατούμενων, ο Αναστάσης, και συνέχισε:

«Δεν έχω μεγάλη αγωνία να οριστεί το δικαστήριό μου, ξέρω ότι πρέπει να κάτσω και θα κάτσω να εκτίσω την ποινή μου. Πρωτίστως, έχω αγωνία για τον εαυτό μου, να μπορέσω να διαχειριστώ καλά αυτό το κομμάτι εδώ και να διορθώσω πράγματα από εμένα. Έκανα σφάλματα, άσχημα πράγματα. Καταπάτησα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη γενετήσια ελευθερία. Ψάχνω να βρω τις αιτίες, τις οποίες δεν βρίσκεις εύκολα. Κάθε βράδυ δολοφονώ συστηματικά τον κακό μου εαυτό. Υπήρξα εγωιστής, ανοικονόμητος, αχόρταγος σεξουαλικά, ένας άνθρωπος που δεν είχα μέτρο για όλα. Η πρώτη νύχτα μου εδώ μέσα ήταν η χειρότερη, όταν πήγα στο κρεβάτι μου μέσα και περνούσαν οι φρουροί. Ο χτύπος των σφυριών αισθάνθηκα ότι ήταν σαν καρφιά στο μέτωπό μου. Έχω κλάψει πολλές φορές».

«Σε άλλη φυλακή δεν θα επιβιώναμε»

Στη συνέχεια, μίλησε ο Δημήτρης:

«Σε άλλη φυλακή δεν μπορούσαμε ούτε κατά διάνοια να επιβιώσουμε. Είναι το αδίκημα τέτοιο, που σε άλλη φυλακή δεν θα μπορούσε να μείνει. Θα τον σφάξουν. Εδώ για να μην μπλέξεις, πρέπει να ακολουθήσεις τις συμβουλές των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Με το που μπαίνεις μέσα σου λένε, μην έχεις πολλά πολλά με κανέναν, μη δίνεις λεφτά. Ξέρουν τι λένε, γιατί έχουν πείρα. Αυτό που με ενοχλεί είναι η απομόνωση. Δεν έχω τους δικούς μου δίπλα μου. Δεν έχω εφιάλτες ή κινδύνους εδώ μέσα, αλλά η στέρηση της ελευθερίας είναι φυλακή. Χρυσή να την κάνεις την φυλακή, είναι φυλακή».

Η παράσταση του Λιγνάδη

Για τη θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε μέσα στις φυλακές ο Δημήτρης Λιγνάδης, κρατούμενος και ο ίδιος, μίλησε ο διευθυντής των φυλακών. Το έργο που «ανέβηκε» στις φυλακές Τρίπολης ήταν η «Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς», με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

«Στην αρχή υπήρχε το πρώτο ξάφνιασμα, ήταν πολύ μεγάλη η ανταπόκριση. Προκλήθηκε ένας μικρός συνωστισμός. Έχουμε πολύ θετικά συναισθήματα, είμαστε πολύ χαρούμενοι και κυρίως γιατί κάτι αρχίζει να γίνεται σε αυτό το κατάστημα, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν», όπως είπε.

«Ο γιος μου με κράτησε όρθιο εδώ μέσα»

«Η σωστή ευχή για μένα θα είναι αυτοί που με αγαπούν να είναι εκεί. Τους αγαπώ και χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ζωή. Ένας από τους λόγους που είμαι εδώ είναι ο μεγάλος μου γιος. Όταν συνέβησαν αυτά τα γεγονότα στη ζωή μου, το πιο εύκολο πράγμα που κάνει κάποιος, αγοράζει μια καραμπίνα, πηγαίνει σε ένα μέρος και λέει εγώ δεν μπορώ να το διαχειριστώ, άντε γεια. Το παιδί μου, αυτό δεν ξέρω πώς το κατάλαβε και με σίμωσε και μου λέει, πατέρα πήγαινε κάνε την ποινή σου και εγώ θα είμαι εδώ και θα σ’ αγαπώ για πάντα», δήλωσε στην κάμερα ένας τρίτος φυλακισμένος.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εκπομπή: