Η «παρέλαση του κοροναϊού» φοβίζει τους ειδικούς – Θα είναι σαν κορονοπάρτι για τις κόκκινες περιοχές

Κανονικά θα γίνουν τελικά φέτος οι παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Ημαθία, με τους θεατές να πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες οι οποίοι θα την βγάλουν μόνο για την ώρα της παρέλασης.

Ωστόσο την ίδια ώρα συνεχίζεται και η… παρέλαση του κοροναϊού ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, όπου τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι αυξημένα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να ξεπερνούν τα εξιτήρια.

Το ανεπαρκές τείχος ανοσίας εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανεμβολίαστων έχει ως αποτέλεσμα οι ειδικοί να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την διεξαγωγή της παρέλασης.

Διαβάστε επίσης: 28η Οκτωβρίου – Αναφορές για ξεχωριστό «χώρο γυναικών» στην πρόσκληση των επισήμων στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Χαρακτηριστική είναι η στάση του Διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου, αλλά και της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, οι οποίοι έδωσαν συγχαρητήρια στον αντιπεριφερειάρχη της Ημαθίας που ακύρωσε την παρέλαση.

Γιατί θα γίνουν κανονικά οι παρελάσεις – Το σκεπτικό της κυβέρνησης

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε πρωινή του συνέντευξη στο Mega, επεσήμανε πως η απόφαση για τη διεξαγωγή τους ελήφθη καθώς η κατάσταση φέτος είναι πολύ διαφορετική με πέρσι.

«Δεν είμαστε όπως πέρυσι. Πάνω από 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Αν δε γίνονταν οι παρελάσεις, θα έμενε ο κόσμος κλειδωμένος στο σπίτι; Γίνονται μαζικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ο κόσμος πάει στα γήπεδα. Η παρέλαση είναι σε εξωτερικό χώρο. Θα φορούν τις μάσκες τους, θα τηρούν τα μέτρα. Όσοι παρελάσουν θα έχουν αποστάσεις. Η απόφαση που έχουμε πάρει, με αφετηρία ότι οι 2 στους 3 ενήλικες συμπολίτες μας είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε νοσήσει, είναι ότι η κοινωνία λειτουργεί και έχουμε πάρει πίσω τη ζωή. Δε θα πάμε πίσω από αυτό, για λόγους κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς» είπε.

Αγωνία από τους ειδικούς

Μερίδα ειδικών, πάντως, εκφράζει αγωνία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα και εφιστά την προσοχή στις παρελάσεις.

«Παλιά κατηγορούσαμε τους νέους για τα κορονοπάρτι. Τώρα εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε αντίστοιχα κορονοπάρτι. Οι παρελάσεις θα είναι ένας μεγάλος αριθμός κορονοπάρτι και γι’ αυτό ήμουν αντίθετος στις παρελάσεις, ιδιαίτερα στις ‘κόκκινες’ περιοχές. Ας περιοριστούμε στις στρατιωτικές και αυτές με πολλή λίγη παρουσία. Δεν μπορεί να υπάρξει υγειονομική ασφάλεια σε τέτοιες περιπτώσεις, ας μη γελιόμαστε» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Ευαγγελισμού, μιλώντας στον ίδιο σταθμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δοθεί «λάθος σήμα» πως τελείωσε η πανδημία μέσω της απόλυτης ελευθερίας στους εμβολιασμένους.

«Θα έλεγα ότι πρέπει να ανοίξουν όλες αυτές οι δραστηριότητες με μέτρο. Πρέπει να εμβολιαστούμε και για τη γρίπη. Πέρυσι δεν υπήρχε και φέτος οι επιστήμονες κρίνουν ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Για τον χειμώνα δεν θα ήταν άσχημα να φοράμε μάσκα και για τη γρίπη και για τον κοροναϊό» είπε.

Πάγιο είναι και το αίτημα του Διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου, για τη διεξαγωγή παρελάσεων χωρίς κόσμο στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς. Έρχονται νέα δεδομένα. Άλλαξε ο καιρός, έπεσε η θερμοκρασία, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι χαμηλό, η ανοσία έχει εξασθενήσει και έχουμε έξαρση της πανδημίας που έχει γίνει αφόρητη στο σύστημα υγείας. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου στους 100 ασθενείς με Covid οι 30 είναι διασωληνωμένοι. Ποτέ δεν το είχαμε αυτό. Είναι πολύ πιο βαριά οι ασθενείς που έρχονται» ενημέρωσε προ ημερών.

Διαβάστε επίσης: 28η Οκτωβρίου – Μπάχαλο με τις παρελάσεις – Δεν θα γίνουν στην Ημαθία

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη συνεχάρη για την απόφαση που ελήφθη για μη διεξαγωγή των παρελάσεων στην Ημαθία, όπου είναι επιβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ μίλησε για το ρίσκο που ενέχει η διεξαγωγή παρελάσεων και τόνισε πως στην Ημαθία θα είναι ήρεμοι, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους.

Μαθητικές παρελάσεις: Οδηγίες για τη διεξαγωγή – Τι ισχύει για τη μάσκα

Υπενθυμίζεται πως εγκύκλιο για τις μαθητικές παρελάσεις, στο πλαίσιο της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, απέστειλε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το υπουργείο Παιδείας.

Όπως σημειώνεται η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική για τους παρελαύνοντες, ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι -να φορούν μάσκες.

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκυκλίους με αναλυτικές οδηγίες για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος για τις μαθητικές παρελάσεις αναφέρει:

Λαμβάνοντας υπόψη τις με αριθμ. πρωτ. 74901/13-10-2021 και 74928/13-10-2021 εγκυκλίους του ΥΠ.ΕΣ., σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Για τον συντονισμό της ροής της παρέλασης οι συντονιστές παρελάσεων συνεργάζονται με τους βοηθούς τους και με τους συνοδούς καθηγητές των σχολικών μονάδων.

Επισημαίνεται ότι οι οικείες Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές έχουν την ευθύνη κατάρτισης του προγράμματος των παρελάσεων.

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική για τους παρελαύνοντες, αφού θα είναι στοιχισμένοι, ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια της παρέλασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 60 λεπτά.

Διαβάστε την εγκύκλιο ΕΔΩ.