ΚΙΝΑΛ – Μαν. Χριστοδουλάκης – Αποτρεπτική ισχύς και εξωτερικοποίηση των ελληνοτουρκικών σε επίπεδο διπλωματίας

«Αποτρεπτική ισχύς, εξωστρέφεια και εξωτερικοποίηση του ζητήματος σε επίπεδο διπλωματίας», είναι τα δύο κυρίαρχα ζητήματα για το ΚΙΝΑΛ, ως προς τη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων, έτσι όπως τα περιέγραψε ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε πως, για το Κίνημα Αλλαγής, η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων δεν μπορεί να γίνεται με όρους «μικροπολιτικής διαχείρισης», ενώ προσέθεσε πως η αποφασιστικότητα διαχείρισής τους «φυσικά και πρέπει να έχει ορίζοντα τη Χάγη και το τραπέζι του διαλόγου, αλλά πρέπει να βρισκόμαστε και ένα βήμα πριν», όπως είπε.

Και τόνισε πως δύο είναι τα κυρίαρχα ζητήματα: «Πρώτον, αποτρεπτική ισχύς και, δεύτερον, εξωστρέφεια και εξωτερικοποίηση του ζητήματος σε επίπεδο διπλωματίας».

Όσον αφορά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας και την ενίσχυση των εξοπλισμών μας, ανέφερε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, πρωτεύοντα ρόλο παίζει η κρίση των Ενόπλων Δυνάμεων και οι εισηγήσεις τους. «Για αυτό», όπως είπε, «σταθήκαμε υπέρ της ελληνογαλλικής συμφωνίας και για το κρίσιμο θέμα της στρατηγικής συνεργασίας με την Γαλλία, αλλά και για το ζήτημα των εξοπλισμών».

Ο κ. Χριστοδουλάκης, που εκπρόσωπησε την πρόεδρο του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έθεσε το ζήτημα της αναγκαίας συλλογικής στάσης της ΕΕ και ειδικά των σοσιαλιστικών δυνάμεων «ως προς το κρίσιμο θέμα των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας».

Όπως τόνισε, «πέραν των ευχολογίων και της αποφασιστικής ρητορικής – χρήσιμη, αλλά δεν φτάνει – είναι αναγκαίο να βρούμε όλες εκείνες τις ευρωπαϊκές συμμαχίες, έτσι ώστε και ο ρόλος της (σ.σ. ΕΕ), που αφορά όχι μόνο ελληνικά και κυπριακά ζητήματα, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, να είναι απόλυτα καθοριστικός, αποφασιστικός και συντεταγμένος».