Το στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού εξαπλώνεται ήδη εντός της Ολλανδίας, μεταδίδουν τοπικά μέσα επικαλούμενα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

H ανησυχητική ανακοίνωση για εγχώρια μετάδοση σε ευρωπαϊκό έδαφος έρχεται την ημέρα που η Ολλανδία καταγράφει ρεκόρ στα εβδομαδιαία κρούσματα και τα νοσοκομεία πασχίζουν να προσθέσουν κλίνες ΜΕΘ.

Νωρίτερα την Τρίτη, οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι η παραλλαγή Όμικρον υπήρχε ήδη στην Ολλανδία πριν φτάσουν τα πρώτα εισαγόμενα κρούσματα από τη Νότια Αφρική.

«Ανιχνεύσαμε την παραλλαγή Όμικρον σε δύο δείγματα που λήφθηκαν στις 19 και τις 23 Νοεμβρίου» ανακοίνωσε το ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν είναι ακόμα σαφές αν αυτά τα άτομα έχουν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική» όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή, διευκρίνιζε η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:  «Σημαντική αβεβαιότητα» για τα εμβόλια, λέει ο ΠΟΥ – Κίνδυνος αναζωπύρωσης σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Η Ολλανδία ζει υπό το φάσμα της Όμικρον από τις 26 Νοεμβρίου, όταν προσγειώθηκαν δύο πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπταουν.

Οι ταξιδιώτες που βρέθηκαν θετικοί σε κοροναϊό τέθηκαν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο Ramada έξω από το Άμστερνταμ (Reuters)

Δεκάδες επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και τουλάχιστον 14 έφεραν το νέο στέλεχος. Όλοι τέθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, ένα ζευγάρι όμως επιχείρησε να διαφύγει και τέθηκε σε απομόνωση διά της βίας.

Στο μεταξύ, αρκετές κυβερνήσεις, όπως της Γαλλίας, των ΗΠΑ και τη Βρετανία, προειδοποίησαν ότι η άφιξη της Όμικρον ίσως είναι θέμα χρόνου.

Ασθενής με Όμικρον κυκλοφορούσε στο Σίδνεϊ

Το ενδεχόμενο εγχώριας μετάδοσης δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε στην Αυστραλία, όπου οι Αρχές έκαναν γνωστό ότι ασθενής της νέας παραλλαγής που είχε φτάσει πρόσφατα στη χώρα είχε επισκεφτεί πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ και πιθανότατα ήταν συμπτωματικός.

Όλοι οι συνεπιβάτες του κλήθηκαν να αυτοαπομονωθούν για 14 ημέρες ανεξάρτητα από την εμβολιαστική κατάστασή τους.

Διαβάστε επίσης: Η Αυστραλία δημιούργησε το πρώτο της εμβόλιο mRNA

Είναι το πρώτο περιστατικό ασθενή της Όμικρον που είχε επαφές με την κοινότητα, μετά τα έξι κρούσματα Όμικρον που καταγράφηκαν σε ταξιδιώτες.

Όλα τα κρούσματα βρίσκονται σε καραντίνα και είναι ασυμπτωματικά ή εμφανίζουν πολύ ήπια συμπτώματα.

Η Αυστραλία αποφάσισε να αναβάλλει για δύο ακόμα εβδομάδες το άνοιγμα των συνόρων της.

Προηγούμενο άρθροΗ καρφωματάρα του ΜακΚίσικ στα 10 καλύτερα του Νοεμβρίου
Επόμενο άρθροSneak preview-Σασμός: Ο Μαθιός φεύγει από το σπίτι