Μαίνεται ο πόλεμος που άνοιξε χτες με αφορμή την εξαγγελία Μητσοτάκη για την δεύτερη μέσα στο 2022 αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου καθώς η κυβέρνηση δέχεται βολές από την αντιπολίτευση για αυξήσεις ψίχουλα που έχουν εξανεμιστεί ήδη από την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά.

Ο στόχος για αυξήσεις 2% συν 6% και 703 ευρώ κατώτερο μισθό

Μάλιστα το κύριο επιχείρημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απαξιώνουν πλήρως τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι πως με αυτές τις εξαγγελίες ο βασικός αλλά και ο μέσος μισθός παραμένει χαμηλότερος από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια το 2009 και 2010.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σημαντική» την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από το Μάιο σημειώνοντας ότι «θα είναι μεγαλύτερη σημαντικά» σε σχέση με την αύξηση του 2% από 1η Ιανουαρίου, χωρίς πάντως να προσδιορίσει το ακριβές ύψος της νέας αύξησης.

Από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού φαίνεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το 2022 μαζί με την αύξηση του 2% που είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο και διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό στα 663 ευρώ να υπάρξει μια αύξηση 6% από το Μάιο ώστε ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 703 ευρώ.

Χαμηλότερος από το 2010

Με βάση αυτά η κυβέρνηση δέχεται πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση. «Με την εξαγγελία Μητσοτάκη ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος από το 2010», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος,

Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νέα ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την ανακοίνωση της κοροϊδίας του 2% και τονίζει χαρακτηριστικά: «Η ακρίβεια εδώ από τώρα, αλλά οι εργαζόμενοι «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από το 2010».

«Η τελευταία πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού έγινε το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αύξηση κατά 11% στον κατώτατο και κατά 27% για τους νέους με την κατάργηση του υποκατώτατου», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «τότε και η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, ενώ αυξήθηκε και η ιδιωτική κατανάλωση».

Η ακρίβεια σαρώνει, μόνη λύση τα 800 ευρώ κατώτατος μισθός

«Τώρα που επιβεβαιώνεται ότι η ακρίβεια, που σαρώνει τα νοικοκυριά, δεν είναι παροδικό φαινόμενο, όπως έλεγε τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης και 13 μέρες μετά τον εμπαιγμό της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 2%, ανακοίνωσε ανεπαρκή νέα αύξηση από το Μάιο», σχολιάζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Αναφέρει ότι «η έκρηξη ανατιμήσεων είναι ήδη εδώ και ο κ. Μητσοτάκης, που μέχρι τώρα έλεγε πως δεν αντέχει η οικονομία άλλη αύξηση, τάζει αυξήσεις από Μάιο και βλέπουμε». Η κα Ξενογιαννακοπούλου κάνει λόγο για «εξαγγελίες πανικού» που κάνει «για να συγκρατήσει την οργή των πολιτών και την κατάρρευσή του», αλλά «πέφτουν στο κενό».

Η πρώην υπουργός σημειώνει ότι «μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την κατάργηση της εργασιακής ζούγκλας του κ. Μητσοτάκη και για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας σε ενέργεια και προϊόντα».

Προηγούμενο άρθροΤηλεφωνική συνομιλία Τζόνσον και Ερντογάν για την Ουκρανία
Επόμενο άρθροΒρετανία – Προβάδισμα 10% οι Εργατικοί έναντι των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον, λόγω του κορονοπάρτι