Κοροναϊός – Έρχεται χαλάρωση μέτρων – Ανησυχία για τον αριθμό των θανάτων

Με το βλέμμα στραμμένο στους σκληρές δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αλλά και τους θανάτους που καταγράφονται καθημερινά λόγω επιπλοκών του κοροναϊού βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί οι οποίοι σταθμίζουν όλα τα δεδομένα προκειμένου να δουν εάν τις επόμενες ημέρες θα μπορεί να υπάρξει μια χαλάρωση των μέτρων.

Χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 10.000 ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι 95 θάνατοι που καταγράφηκαν καθώς και το ότι 680 ασθενείς νοσηλεύονται διασωσηλωνέμοι.

Όλοι οι ειδικοί πάντως, εκτιμούν ότι το τωρινό πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον φαίνεται ότι βρίσκεται στην κορύφωσή του.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μάλιστα, σε ανάρτησή του αξιοποίησε τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και παρουσίασε την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα.

Δείτε το αποκαλυπτικό γράφημα

Ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε, συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ότι: «Ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων για οποιαδήποτε δεδομένη ημερομηνία, αποτυπώνει την ποσοστιαία αλλαγή στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τις τελευταίες 7 ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων 7 ημερών. Από το γράφημα βλέπουμε πως ο ρυθμός μεταβολής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 στην Ευρώπη συνεχίζει να μειώνεται.

Αυτό πιθανώς σημαίνει πως το κύμα θα κορυφωθεί σύντομα. Για να συμβεί αυτό, ο εβδομαδιαίος ρυθμός μεταβολής θα πρέπει να πέσει στο 0% (τώρα, σύμφωνα με το γράφημα, βρισκόμαστε στο 17%). Στη συνέχεια, όταν αυτός ο ρυθμός πέσει κάτω από το 0% και έχει δηλαδή αρνητικό πρόσημο, τότε θα δούμε πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων θα αρχίσει να μειώνεται.

Να μην ξεχνάμε όμως πως ο αντίκτυπος σε εισαγωγές στα νοσοκομεία έχει 2-3 εβδομάδες καθυστέρηση (σε σχέση με το πότε κάποιος κολλάει τον ιό).

Κρατάμε την επιφύλαξη πως τα στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι αντιπροσωπευτικά, προσέχουμε, εμβολιαζόμαστε αν δεν έχουμε εμβολιαστεί, και μένουμε αισιόδοξοι».

Αύξηση των νεκρών

Σε δηλώσεις της στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε αρχικά για τη σταθερή αύξηση των νεκρών και τα υψηλά ποσοστά διασωληνώσεων.

«Αυτοί οι δύο δείκτες θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και τις επόμενες μέρες» είπε. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Στις ΜΕΘ όλα τα περιστατικά είναι Δέλτα, είναι πολύπλοκα περιστατικά, κάνουν επιπλοκές, και όσο περισσότερο μένουν, είναι και πιο επικίνδυνο και για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις».