BBC – «Ένα εμπορικό BBC θα απογοήτευε το βρετανικό κοινό»

«Ένα BBC που χρηματοδοτείται καθαρά με εμπορικά μέσα θα αποτύχει να εξυπηρετήσει το παγκόσμιο βρετανικό κοινό με τον τρόπο που εξυπηρετεί τώρα», προειδοποίησε ο CEO του δικτύου την Τρίτη, αφού η κυβέρνηση αμφισβήτησε εάν το μοντέλο δημόσιας χρηματοδότησής του θα πρέπει να συνεχιστεί στο μέλλον.

Το BBC, που ιδρύθηκε το 1922 για να εκπαιδεύει, να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί, δημιούργησε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό ραδιόφωνο, διαδικτυακό περιεχόμενο και τηλεόραση για μαζικό κοινό.

Χρηματοδοτείται από ένα τέλος που καταβάλλεται από όλα τα νοικοκυριά που κατέχουν τηλεόραση και υποτίθεται ότι εγγυάται τη συντακτική του ανεξαρτησία. Στην πραγματικότητα, αυτό αναγκάζει την εταιρεία να συμφωνήσει ένα γύρο χρηματοδότησης με τους υπουργούς, οδηγώντας συχνά σε ένταση.

Τη Δευτέρα, η υπουργός Πολιτισμού, Ναντίν Ντόρις, είπε ότι το κόστος του τέλους άδειας θα παγώσει για τα επόμενα δύο χρόνια και θα αυξηθεί ανάλογα με τον πληθωρισμό για τέσσερα χρόνια μετά. Πρόσθεσε ότι χρειαζόταν μια συζήτηση για τα μελλοντικά μοντέλα χρηματοδότησης, αμφισβητώντας αν οι άνθρωποι θα πρέπει να πληρώνουν 159 λίρες ετησίως για το BBC, όταν μπορούν να πληρώνουν λιγότερα για το Netflix ή το Amazon Prime.

Ο γενικός διευθυντής του δικτύου, Τιμ Ντέιβι, είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η κοινωνία θα έχανε κάτι πολύτιμο αν ακολουθούσε ένα εμπορικό μοντέλο.

«Εξυπηρετεί όλο το βρετανικό κοινό», είπε. «Η αρχή της καθολικότητας είναι η βασική συζήτηση εδώ. Οι άνθρωποι λένε ‘μπορεί να είναι μια εμπορική επιχείρηση;’ Φυσικά μπορεί να είναι μια εμπορική επιχείρηση, αλλά δεν θα κάνει αυτό που κάνει σήμερα».

Ο διακανονισμός, όπως είπε, θα αφήσει το BBC με έλλειμμα 285 εκατομμυρίων λιρών, απαιτώντας την περικοπή ορισμένων υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι ενώ η παραγωγή του BBC έπρεπε να αντικατοπτρίζει σωστά όλες τις κοινότητες που εξυπηρετούσε, ήταν δύσκολο να διατηρηθεί μια αμερόληπτη φήμη σε έναν όλο και πιο πολωμένο κόσμο.