Φλόγα και Άνεμος, η νέα φιλόδοξη σειρά εποχής από τον Σεπτέμβριο στην ΕΡΤ

Η στροφή της ΕΡΤ στη μυθοπλασία έχει αποφέρει σημαντικούς καρπούς το τελευταίο διάστημα, με καλές τηλεοπτικές σειρές που άφησαν το πετυχημένο στίγμα τους τόσο στα μερίδια τηλεθέασης όσο και στην ποιοτική αποτίμηση του κοινού.

Το επόμενο βήμα τη κρατικής τηλεόρασης που θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό του 2022 θα είναι το «Φλόγα και Άνεμος», ο θρυλικός έρωτας του Γεωργίου Παπανδρέου και της Κυβέλης Αδριανού, μια τηλεοπτική υπερ-παραγωγή δώδεκα επεισοδίων βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Στέφανου Δάνδολου (εκδόσεις Ψυχογιός), που διατρέχει ογδόντα χρόνια ελληνικής ιστορίας μέσα από τις ζωές του «Γέρου της Δημοκρατίας» και της θρυλικής πρωταγωνίστριας.

Με δομικά υλικά τις ανέκδοτες επιστολές και τον αρχειακό θησαυρό του βιβλίου, αλλά και κομμάτια ατόφιας μυθοπλασίας που αφορούν πολλούς ήρωες γύρω από το κεντρικό ζευγάρι, η φιλόδοξη παραγωγή της Red Line Productions, υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα της ταλαντούχας Ρέινας Εσκενάζυ, και με σπουδαίους ηθοποιούς στο cast, πρόκειται να αρχίσει γυρίσματα το Πάσχα, ώστε να κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ 1 τον Σεπτέμβριο.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα υποδυθεί την εμβληματική Κυβέλη και ο Άρης Λεμπεσόπουλος τον Γεώργιο Παπανδρέου. Δίπλα τους, η Θέμιδα Μπαζάκα, ο Δημήτρης Καταλειφός, η Λένα Παπαληγούρα, ο Αργύρης Πανταζάρας. Το ζευγάρι σε νεαρή ηλικία θα αποδώσουν η Μαρία Παπαφωτίου και Γιώργος Τριανταφυλλίδης. Ο Κώστας Γάκης, επίσης θα υποδυθεί τον Αλέκο Παναγούλη, ενώ πολλά ονόματα από το ελληνικό θέατρο θα πλαισιώσουν την διανομή, ζωντανεύοντας πρόσωπα μυθικά, όπως η Ελένη Κοτοπούλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Σοφία Μινέικο, ο Δημήτρης Χορν, ο Μήτσος Μυράτ και άλλοι. Και όλα αυτά με τη γραφίδα της Ρένας Ρίγγα, που έχει αναλάβει τη σεναριακή διασκευή του μυθιστορήματος.

Συντελεστές πρώτης γραμμής συναντάμε και σε άλλους τομείς της σειράς: την Άννα Μαχερριανάκη στα κοστούμια, την Λαμπρινή Καρδαρά στα σκηνικά, τον Γιώργο Χατζηνάσιο στην πρωτότυπη μουσική, τον Κώστα Τριανταφύλλου στη Διεύθυνση Φωτογραφίας και την Κατερίνα Βαρθαλίτου στο μακιγιάζ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Στέφανος Δάνδολος, έχει συμβουλευτικό ρόλο στο σενάριο.

Η επική σειρά εποχής θα εκτυλιχθεί σε δύο χρόνους, το πριν και το μετά: θα ξεκινάει από τις αρχές του εικοστού αιώνα, ακολουθώντας τα πρώτα βήματα των πρωταγωνιστών, ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθούμε τα γεγονότα που συνέβησαν μεσούσης της Χούντας, το φθινόπωρο του 1968, όταν πέθανε ο Γέρος της Δημοκρατίας. Εικόνες γεμάτες ιστορία: Το σκάνδαλο της Κυβέλης με τον Κώστα Θεοδωρίδη το 1907, οι μεγάλες θεατρικές πρεμιέρες, ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εθνικός Διχασμός, η γνωριμία της με τον Παπανδρέου στη Χίο του 1920, τα Ιουλιανά, ο παράνομος δεσμός που κράτησε χρόνια, η εκρηκτική σχέση της με την Κοτοπούλη, οι εξορίες του πολιτικού, η ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου, ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, τα χρόνια του πάθους και της ζήλειας, και ο μοιραίος χωρισμός τους που ουδέποτε επισφραγίστηκε εντελώς αφού δεν πήραν διαζύγιο ποτέ. Και την ίδια ώρα, η μοίρα τους που συνδέεται με μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι αναζητούν τη δική τους λύτρωση, πρόσωπα ανώνυμα, αλλά και πρόσωπα που σημάδεψαν τον ελληνικό εικοστό αιώνα.