Ακίνητα – Οι περιοχές που κάνουν limit up στο χρηματιστήριο της κτηματαγοράς

Στο χρηματιστήριο της κτηματαγοράς, η Γλυφάδα, η Βούλα, το Ελληνικό, το Ν. Ψυχικό αλλά και το Γκάζι και το Παγκράτι κάνουν limit up. Κόντρα στην πανδημία που συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της, οι τιμές πώλησης των νεόδμητων κατοικιών στις περιοχές αυτές καταγράφουν ανοδική τροχιά.

Οι hot περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων προσελκύουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων που θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα, βλέποντας ότι προσφέρουν υπεραξίες και αποδόσεις. Στη Γλυφάδα οι τιμές πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος 70-110 τ.μ. φθάνουν έως και 8.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Ιδια τιμή συναντάμε και στο κέντρο της Βούλας, ενώ στο Ελληνικό η τιμή πώλησης ενός νεόδμητου διαμερίσματος φθάνει τα 6.000 ευρώ το τετραγωνικό. Στις βόρειες γειτονιές του Λεκανοπεδίου τα διαμερίσματα πωλούνται έως και 4.400 ευρώ το τετραγωνικό στο Νέο Ψυχικό, 3.800 ευρώ στου Παπάγου και 3.700 ευρώ στα Βριλήσσια.

Το κέντρο διατηρεί την αίγλη του και το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων. Περιζήτητες περιοχές είναι το Γκάζι, με τις τιμές πώλησης των νεόδμητων να φθάνουν τα 3.600 ευρώ το τετραγωνικό, και το Παγκράτι με 3.500 ευρώ το τ.μ.

Ανεβασμένες είναι οι τιμές και στα δυτικά προάστια, όπου την κούρσα οδηγεί το Αιγάλεω, με τα νεόδμητα διαμερίσματα να πωλούνται έως και 2.800 ευρώ το τετραγωνικό, και αμέσως μετά βρίσκουμε την Πετρούπολη με 2.700 ευρώ το τ.μ.

Στον χάρτη των νεόδμητων ακινήτων στη Θεσσαλονίκη ξεχωρίζουν η Καλαμαριά με 2.800 ευρώ το τ.μ. και η Θέρμη με 2.300 ευρώ το τ.μ. Στην Πάτρα οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων φθάνουν έως 2.300 ευρώ το τετραγωνικό, στα Γιάννινα τα 2.600 ευρώ, στο Ηράκλειο τα 2.800 ευρώ και στα Χανιά υπερβαίνουν τα 2.700 ευρώ το τετραγωνικό.

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές

«Η περιορισμένη διαθεσιμότητα νεόδμητων κατοικιών σε συνάρτηση με την αύξηση τόσο των υλικών όσο και των τιμών πώλησης ή/και ποσοστού αντιπαροχής των οικοπέδων κρατά τις ζητούμενες τιμές πώλησης σε υψηλά επίπεδα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου Ε-Real Estate.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων (70-110 τ.μ.), κατασκευής μετά το 2018, σε σχέση με το σύνολο των νεόδμητων ακινήτων στον Ν. Αττικής του ίδιου έτους κατασκευής, καταγράφεται στα κεντρικά και νότια προάστια (Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα, Βούλα, Ηλιούπολη, Αλιμος, Παλαιό Φάληρο κ.λπ.).

Στα βόρεια και ανατολικά προάστια ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων, κατασκευής μετά το 2018, καταγράφεται στο Ηράκλειο, στα Βριλήσσια, στο Μαρούσι και στο Χαλάνδρι. Σε αντίθεση με την Κηφισιά και τον Γέρακα που δεν έχουν μεγάλη διαθεσιμότητα. Στα κεντρικά και δυτικά προάστια, ο μεγαλύτερος αριθμός νεόδμητων ακινήτων, κατασκευής μετά το 2018, καταγράφεται στην Πετρούπολη, στο Περιστέρι και στο Γαλάτσι.

«Οι περισσότεροι κατασκευαστές ακόμη και στα hot προάστια της Αττικής προσπαθούν να πουλήσουν ή/και να κλείσουν μέσω προκαταβολής τα νεόδμητα διαμερίσματα από τα σχέδια μέσω φωτορεαλιστικών, διασφαλίζοντας έτσι ρευστότητα για την ανέγερση του έργου – πολυκατοικίας, και ταυτόχρονα μετρούν στην πράξη τη ζήτηση για αγορά νεόδμητου ακινήτου στις ζητούμενες – αρχικές τιμές πώλησης» σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Η μεγάλη διαφορά που καταγράφεται ανάμεσα στην κατώτατη και την ανώτατη ζητούμενη τιμή πώλησης οφείλεται στο γεγονός ότι ο κατασκευαστής είχε αγοράσει το οικόπεδο πριν από 4, 5 ή 6 χρόνια, όταν οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές σε σχέση με τα τέλη του 2018, αρχές του 2019, ή έχει κλείσει σε καλό ποσοστό αντιπαροχής το οικόπεδο από τον οικοπεδούχο, χωρίς να πιέζεται χρονικά για την αποπεράτωση, ή/και έχει ήδη προβεί σε αποπεράτωση πριν από την αύξηση του κόστους των υλικών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

«Οταν κλείνεις – δίνεις προκαταβολή για αγορά διαμερίσματος από τα σχέδια, χωρίς να έχει ανεγερθεί ή να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες, η τιμή πώλησης είναι πάντα χαμηλότερη, ιδιαίτερα αν ο κατασκευαστής δεν έχει πουλήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας» διευκρινίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας. Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες που διαμορφώνουν την τιμή πώλησης ενός διαμερίσματος είναι η ποιότητα κατασκευής, η τοποθεσία, η θέα και αν διατίθενται μαζί με το διαμέρισμα, χωρίς επιπλέον κόστος αγοράς, ξεχωριστή αποθήκη και πάρκινγκ.

«Θεωρούμε ότι θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση των νέων ιδιωτικών οικοδομικών αδειών. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, που δεν γνωρίζαμε όμως αν αυτές οι άδειες ανταποκρίνονται σε ανέγερση διαμερισμάτων ή θα παραμένουν απλώς ως άδειες, πλέον λόγω της αυξημένης συμμετοχής της οικοδομής στο ΑΕΠ της χώρας, φαίνεται ότι οι εκδοθείσες άδειες μετουσιώνονται σε νέες κατοικίες» υποστηρίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέπει και το 2022 την ελληνική αγορά ακινήτων να αναπτύσσεται. Οπως επισημαίνει στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, η σωρευτικά σημαντική πτώση των αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ενίσχυση των επενδύσεων, την προσπάθεια καταπολέμησης της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους, τη δρομολόγηση και επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής, τη δυναμική του τουρισμού και την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένεται να δώσουν πρόσθετη ώθηση στη θετική δυναμική που σταδιακά αναπτύσσει η αγορά ακινήτων.

Ωστόσο, η ΤτΕ εκτιμά ότι υπάρχουν αστάθμητοι κίνδυνοι που συνδέονται με την πανδημία, το κόστος των οικοδομικών υλικών και τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, οι οποίοι μπορεί να αντιστρέψουν τις θετικές προοπτικές της αγοράς.