Γουργουλιάνης – Πώς επιτεύχθηκε η ανοσία στη Δεσκάτη Γρεβενών, τι είπε για την ήπια νόσηση από κοροναϊό

Πολύ ενδιαφέροντα ήταν όσα είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σχετικά με τη Δεσκάτη Γρεβενών, την περιοχή που -ίσως- είχε αναλογικά τη μεγαλύτερη διασπορά κοροναϊού στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής μίλησε στην ΕΡΤ για τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Δεσκάτη, περιοχή που ένα χρόνο πριν είχε βρεθεί στο «κόκκινο», καταγράφοντας πολλά κρούσματα κοροναϊού και θανάτους.

Στόχος της έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ήταν να δουν οι επιστήμονες το αποτύπωμα που άφησε τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο η πανδημία στην συγκεκριμένη περιοχή και το πώς επέδρασε η ανοσία της αγέλης που δημιουργήθηκε στην κοινότητα, στη σημερινή κατάσταση με τα λίγα κρούσματα στην περιοχή.

«Αρρώστησαν πολλοί άνθρωποι, νοσηλεύτηκαν και δυστυχώς χάθηκαν. Είδαμε την ανοσία που είχε σημειωθεί. Μετά από εννέα μήνες και αφού είχαν προστεθεί τα εμβόλια ξαναπήγαμε στην κοινότητα», εξιστόρησε ο κ. Γουργουλιάνης.

Από τα δεδομένα της έρευνας προέκυψαν δύο συμπεράσματα: πρώτον ότι ένα κύμα που έχει μεγάλη ένταση τελειώνει εξίσου γρήγορα και δεύτερον αυτοί που νόσησαν ήπια αποκτούν μικρότερη ανοσία σε σχέση με αυτούς που νόσησαν βαριά.