Εμβόλιο: Η ΕΕ αναζητά κοινή γραμμή για την τέταρτη δόση

Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα προσπαθήσουν την Παρασκευή να καθορίσουν κοινή γραμμή για τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίων Covid-19, εν μέσω της αύξησης κρουσμάτων που φέρνει η παραλλαγή Όμικρον.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση θα ήταν λογικό να χορηγηθεί σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, απαιτούνται όμως περισσότερα δεδομένα.

Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής οι υπουργοί θα συζητήσουν «τη χορήγηση τέταρτης δόσης» με στόχο να καθοριστεί κοινή προσέγγιση, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters,

Διαβάστε επίσης: Η Όμικρον σβήνει τις ελπίδες για ανοσία της αγέλης

Η Ελλάδα έχει ήδη αποφασίσει τη διάθεση της τέταρτης δόσης σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Δανία έχει επίσης ανακοινώσει επαναληπτικό εμβολιασμό για τους πιο ευάλωτους, ενώ η Ουγγαρία ακολουθεί το παράδειγμα του Ισραήλ και θα διαθέσει την τέταρτη δόση σε όλους, αρκεί να υπάρχει σύμφωνη γνώμη γιατρού.

Στην τηλεδιάσκεψη θα εξεταστεί ο συντονισμός και για άλλες πολιτικές κατά της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας νέας παραγγελίας εμβολίων, καθώς σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία «καταφθάνουν σύντομα εμβόλια προσαρμοσμένα στην Όμικρον.

Εμβόλια mRNA ειδικά για την Όμικρον αναμένονται την άνοιξη, ωστόσο σύμφωνα με τον ΕΜΑ δεν είναι σαφές αν τελικά θα χρειαστούν.