Κιριμπάτι – Τα δύο τρίτα των επιβατών της πρώτης πτήσης μετά το άνοιγμα των συνόρων είχαν κοροναϊό

Κατάφεραν να μείνουν Covid-free σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Και τώρα, αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορά τους μετά από δέκα μήνες χωρίς διεθνείς πτήσεις. Όμως το πρώτο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στο Κιριμπάτι, έφερε μαζί του δυσανάλογα πολλά κρούσματα.

  • Διαβάστε επίσης: Κάνναβη εναντίον κοροναϊού – Τι προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες

Το νησιωτικό κράτος ετοιμάζεται τώρα να επιβάλει lockdown τεσσάρων ημερών ξεκινώντας από τη Δευτέρα, αφού διαπιστώθηκε ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί στην κοινότητα.

Η πτήση του Covid

Το σύνολο των 54 επιβατών, 36 εκ των οποίων βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό φτάνοντας στη χώρα από τα νησιά Φίτζι την Παρασκευή, βρίσκονται πλέον σε καραντίνα και είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τις αρχές.

Όμως από τη στιγμή που ένας από τους φύλακες στο κέντρο καραντίνας βρέθηκε επίσης θετικός στον ιό την Τρίτη, το νησιωτικό κράτος εισήγαγε ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας και άλλα υγειονομικά μέτρα, όπως η υποχρέωση σε χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση υγειονομικών πιστοποιητικών για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν εκτός της πρωτεύουσας, Ταράγουα.

Το Κιριμπάτι κινείται προς το lockdown

Ο φύλακας και δυο στενές επαφές του βρίσκονται επίσης σε καραντίνα, ενώ στο χωριό καταγωγής του επιβλήθηκε lockdown δύο εβδομάδων.

Ακόμη δυο κρούσματα εντοπίστηκαν στην κοινότητα την Πέμπτη, κάνοντας την κυβέρνηση να ανακοινώσει εθνικό lockdown, εκκινώντας από τη Δευτέρα. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και οι άνθρωποι θα μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για την κάλυψη βασικών αναγκών τους.

Σε πανικό οι πολίτες

Η είδηση της άφιξης κρουσμάτων και της ασθένειας του φύλακα προκάλεσαν πανικό στους ντόπιους, αφού διέρρευσε πριν την επίσημη ανακοίνωσή της.

«Ως γονείς ανησυχούμε για τα παιδιά μας, γιατί σε αντίθεση με εμάς εκείνα δεν είναι εμβολιασμένα και δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλιο στο νησί», εξήγησε ο Καρεάουα Ναγουάια, ένας 32χρονος πατέρας τριών παιδιών που εργάζεται ως εκπαιδευτικός.

Η άφιξη του κοροναϊού ήταν αναπόφευκτη, σημείωσε, όμως πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό θα μπορούσε να αποφευχθεί, αφού είναι γνωστό ότι τα Φίτζι αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή το τρίτο πανδημικό κύμα.

Άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για την καθυστέρηση στην επιβολή του lockdown. Ο Δρ. Ταμπουτόα Ερία, ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη χώρα τον Μάιο του 2021, έγραψε στο Facebook ότι «ίσως είναι πολύ αργά αν το lockdown αρχίσει την επόμενη εβδομάδα. Αγαπημένοι και πανέμορφοι άνθρωποι, σας παρακαλώ να αποφεύγετε τις αχρείαστες μετακινήσεις. Ο ιός δεν κινείται αν δεν κινηθούμε κι εμείς».

Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση του Κιριμπάτι ανακοίνωσε ότι το 93,4% του ενήλικου πληθυσμού είχε κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού, όμως μόλις το 53,1% είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Με πληροφορίες από Guardian