Ο νέος πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας – «Αδιαπραγμάτευτες μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα»

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, τόνισε σε ομιλία του ότι «οι συνομιλίες με τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, αλλά κανείς δεν πρέπει και δεν θα διαπραγματευτεί για την ταυτότητα του μακεδονικού λαού».

«Τα ζητήματα ταυτότητας»

«Στον δρόμο προς την ΕΕ, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις για τις οποίες οι δύο κυβερνήσεις, της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, είναι αποφασισμένες να βρουν λύσεις μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας» επισήμανε ο κ. Κοβάτσεφσκι.

«Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας ενδιαφέρονται περισσότερο για την οικονομία, τις πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και νεανικές ανταλλαγές, τις υποδομές που συνδέουν (τις δύο χώρες) και σε αυτά τα θέματα πρέπει να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο» πρόσθεσε.

Τόνισε, ωστόσο, ότι «η ιστορία ανήκει στους ιστορικούς, αλλά τα ζητήματα ταυτότητας βασίζονται στον λαό και το κράτος».

«Δεν υπάρχει δίλημμα για την κυβέρνηση – κανείς δεν πρέπει και κανείς δεν θα διαπραγματευτεί για την ταυτότητα του μακεδονικού λαού και για την ιστορικά και επιστημονικά επιβεβαιωμένη ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα της μακεδονικής γλώσσας», είπε.

«Σχέσεις καλής γειτονίας»

Ο κ. Κοβάτσεφσκι δήλωσε επίσης ότι η χώρα θα συνεχίσει τις πολιτικές καλής γειτονίας και την ενισχυμένη συνεργασία με όλες τις γειτονικές χώρες.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί και να αναπτύσσει σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας με όλους τους γείτονές της, ξεκινώντας συνεχώς νέα προγράμματα και έργα για τη σύνδεση των πολιτών μέσω πρωτοβουλιών όπως τα “Ανοιχτά Βαλκάνια”», κατέληξε.