Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα με ακρίβεια και πανδημία

«Η παγκόσμια τάση αύξησης του πληθωρισμού δεν φτάνει για να εξηγήσει την εκτίναξη των τιμών στην Ελλάδα», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8».

Κάθε 15 μέρες και μια ασπιρίνη

«Υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό ευθύνη της κυβέρνησης για την υπέρογκη αύξηση των τιμών, για παράδειγμα στο ηλεκτρικό ρεύμα με τις κινήσεις που έγιναν από τον κ. Χατζηδάκη ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 με την αύξηση των τιμολογίων κατά 12% έως και 15% και με τη διαχείριση του χρηματιστηρίου ενέργειας», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για «ολιγωρία και αδράνεια» ως προς την έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση θεωρεί το φαινόμενο παροδικό και για αυτό δεν συγκροτεί ένα συνολικό και συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπισή του».

«Αντίθετα, κάθε 15 μέρες έχουμε και μία νέα «ασπιρίνη» για να αντιμετωπιστεί μια βαρύτατατη «ασθένεια» που επηρεάζει τα οικονομικά των νοικοκυριών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μείωση του ΕΚΦ και αύξηση του κατώτατου μισθού

Αναφερθείς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τόνισε: «χρειάζεται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η οποία κοστίζει 1,5 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό».

«Πρέπει επίσης να αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, πράγμα που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των επιδομάτων και θα αυξήσει συνολικά το μέσο μισθό», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «διαφορετικά κάθε μήνα που περνά οι εργαζόμενοι θα βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται σε ποσοστό διπλάσιο από τον πληθωρισμό».

«Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που αμείβονται με το μέσο μισθό έχουν χάσει περίπου 13,7% της αγοραστικής τους δύναμης», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «ο πληθωρισμός πιέζει κυρίως τα μικρά και μεσαία εισοδήματα».

Ερωτηθείς για τις συνολικές επιδόσεις της οικονομίας, σχολίασε: «μέσα στην τριετία 2020-2021 η Ελλάδα είχε συνολικά την έβδομη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη». «Το 2020 δε είχε την τρίτη μεγαλύτερη ύφεση», ανέφερε.

«Η Ελλάδα έχασε εθνικό ακαθάριστο προϊόν μέσα σε αυτήν την τριετία, περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες. Ακόμα και αυτή η ανάκαμψη που ήρθε το ’21 είναι ανισομερής, διευρύνει τις ανισότητες και μειώνει τα εισοδήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.