Καλαμάτα: Κατασκευάζεται νέος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων

Ένας σύγχρονος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)  και ένας από τους πιο σύγχρονους της Ευρώπης θα κατασκευαστεί στην Καλαμάτα. Ήδη εγκρίθηκε η ένταξή του από το αρμόδιο Υπουργείο κι έτσι ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του, κάτι που αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφερόμενος στο θέμα υπογράμμισε ότι, η διαχείριση των απορριμμάτων, η καθημερινότητα και η προστασία του περιβάλλοντος, αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει προτάσεις για τη διαχείριση και την μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ενώ προετοιμάζεται για τη μεταφορά των απορριμμάτων στην Κεντρική Διαχείριση. Εξηγώντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Όπως έχουμε πει και πάλι, παρά τα προβλήματα που έχει, αποτελεί τη μόνη πρόταση που μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Αυτή είναι το πρόγραμμα που υλοποιείται, ο διαγωνισμός, μέσα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει εκπονήσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ).

Μέσα λοιπόν από τα 3 εργοστάσια, τους 3 ΧΥΤΥ και τους 2 κεντρικούς Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που προβλέπεται. Για να μπορέσουμε όμως να μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας γνωρίζετε ότι χρειαζόμαστε Σταθμούς Μεταφόρτωσης.

Έτσι λοιπόν ο Δήμος Καλαμάτας, από νωρίς μερίμνησε, έλαβε τις σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ, υποβάλλαμε πρόταση στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων, για ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης, σύγχρονο, προϋπολογισμού 1.950.000€, τον πιο σύγχρονο στην Ελλάδα και έναν από τους πιο σύγχρονους της Ευρώπης».

Ο Σταθμός θα κατασκευαστεί στην Καλαμάτα στην ευρύτερη περιοχή της ΜΟΛΑΚ, σε χώρο που είχε αγοραστεί επί δημαρχοντίας Παναγή Κουμάντου, δίπλα από την έκταση όπου θα γίνει το «Πράσινο Σημείο» για το οποίο έχει ήδη ληφθεί απόφαση ένταξης. Ο ΣΜΑ Καλαμάτας – Μεσσήνης, διαθέτει όλες τις αδειοδοτήσεις – όπως αναφέρει ο Δήμος Καλαμάτας-  από την Πολεμική και Πολιτική Αεροπορία.