Τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση της κρίσης του ντίζελ στις Ηνωμένες Πολιτείες κρούει ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης διυλιστηρίου και πρατηρίων καυσίμων Τζον Κατσιματίδης.

«Δεν θα εκπλαγώ να δω το ντίζελ να διατίθεται με δελτίο στην Ανατολική Ακτή αυτό το καλοκαίρι», είπε ο Κατσιματίδης, διευθύνων σύμβουλος της United Refining Co., σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg. «Αυτή τη στιγμή τα αποθέματα είναι χαμηλά και μπορεί να δούμε έλλειψη τους επόμενους μήνες» πρόσθεσε.

Τα αποθέματα καυσίμου στην Ανατολική Ακτή έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε δεδομένα που χρονολογούνται από το 1990, ενώ και τα εθνικά αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών, καθώς οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο βασικός προμηθευτής ντίζελ στον κόσμο.

Οι αγορές καυσίμων αντιμετωπίζουν κλυδωνισμούς, αφού οι αυξανόμενες απαγορεύσεις κατά των ρωσικών προϊόντων περιόρισαν έναν από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας της Ευρώπης. Με τις εξαγωγές να αποστραγγίζουν τις δεξαμενές των ΗΠΑ, η Ανατολική Ακτή αισθάνεται πιο έντονα την πίεση λόγω της έλλειψης επαρκούς ικανότητας παραγωγής καυσίμων εκεί.

Προηγούμενο άρθροΔίκη Λιγνάδη: «Θύμα σκευωρίας συγκεκριμένου πολιτικού χώρου» ο σκηνοθέτης – Ο αποκαλυπτικός διάλογος
Επόμενο άρθροΤτΕ: Ο πόλεμος επηρέασε τις προοπτικές για ανάκαμψη