ΗΑΕ: Και επίσημα πρόεδρος ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ

Ο ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν εξελέγη και επίσημα σήμερα Σάββατο, ως πρόεδρος του αραβικού κράτους του Κόλπου από  το ομοσπονδιακό ανώτατο συμβούλιο.

Το συμβούλιο, το οποίο συγκεντρώνει τους ηγέτες των επτά εμιράτων, εξέλεξε τον Σεΐχη Μοχάμεντ, γνωστό ως MbZ, μια ημέρα μετά τον θάνατο του ετεροθαλή αδελφού του, του προέδρου Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζάιεντ, ο οποίος ήταν επίσης ηγεμόνας του Άμπου Ντάμπι.

«Τον συγχαίρουμε και υποσχόμαστε πίστη σε αυτόν, όπως και ο λαός μας…και ολόκληρη η χώρα θα ακολουθήσει την ηγεσία του προς δόξα», ανέφερε στο Twitter, ο ηγεμόνας του Ντουμπάι, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των ΗΑΕ.

Ο MbZ, 61 ετών, είχε ήδη την εξουσία για χρόνια σε μια περίοδο που ο Σεΐχης Χαλίφα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας,, συμπεριλαμβανομένου ενός εγκεφαλικού επεισοδίου το 2014.

 Ο ισχυρός άνδρας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν,  ηγήθηκε μιας αναδιάταξης της Μέσης Ανατολής που δημιούργησε έναν νέο άξονα κατά του Ιράν με το Ισραήλ.

Δουλεύοντας στα παρασκήνια για χρόνια ως de facto ηγέτης, ο Σεΐχης Μοχάμεντ, 61 ετών, μετέτρεψε τον στρατό των ΗΑΕ σε μια δύναμη υψηλής τεχνολογίας, η οποία σε συνδυασμό με τον πετρελαϊκό πλούτο και την επιχειρηματική θέση του, επέκτεινε την επιρροή των Εμιράτων διεθνώς.

Ο Μοχάμεντ άρχισε να ασκεί την εξουσία σε μια περίοδο που ο ετεροθαλής αδερφός του Πρόεδρος Σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζάιντ, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή, υπέστη κρίσεις ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου ενός εγκεφαλικού το 2014.