Γαρίφαλα και κανόνια – Η στρατηγική του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αυτές τις ημέρες πάει… πόλεμο και Ιστορία. Από την προηγούμενη Κυριακή μέχρι και σήμερα, η δράση του ιστορικού κόμματος και οι αιχμές του περνούν μέσω της δικής του μάχης για τη νεότερη Ιστορία αλλά και των θέσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πώς διαβάζει τις εξελίξεις σε σχέση με το ΝΑΤΟ, τη χώρα, τον διεθνή συσχετισμό.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την προηγούμενη Κυριακή, η Ανω Πόλη της Πάτρας γέμισε κόκκινες σημαίες. Εδώ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την κεντρική του ομιλία με αφορμή τις εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του – λίγο μετά τοποθετήθηκε και μαρμάρινη στήλη προς τιμήν του «ανθρώπου με το γαρίφαλο». «Αν στις ηρωικές σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού, αυτού του τόπου, υπάρχει γραμμένο με μεγάλα γράμματα το όνομά τους, όπως και το όνομα χιλιάδων άλλων αγωνιστών είναι γιατί όλοι τους, στις κρίσιμες στιγμές πήραν τη θέση τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία του ενώ ήταν άμεση η αιχμή του για το μέτωπο της Ουκρανίας δένοντάς το με τις ιστορικές του αναφορές συμπληρώνοντας ότι «αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας σταθερά απέναντι από τους εκμεταλλευτές που τώρα για τα δικά τους αναβαθμισμένα γεωστρατηγικά συμφέροντα, κλιμακώνουν με χίλιους δυο τρόπους τη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ απέναντι στην καπιταλιστική Ρωσία».

Το ΚΚΕ δίνει μεγάλη έμφαση στην νεότερη ιστορία του, σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο μέσα από τη συλλογική του δράση αποκρούοντας την πολεμική πως «κοιτάει μόνον πίσω». Αντίθετα, όπως λένε στελέχη του, η ιδεολογική μάχη, η αντιπαράθεση μέσω της Ιστορίας, η υπόμνηση στιγμών της είναι μια αλληλένδετη μάχη και για τις σημερινές του θέσεις. «Ξέρετε, ότι το ΚΚΕ δεν ταλαντεύτηκε ποτέ, δεν έκανε βήμα πίσω. Βρίσκεται σταθερά στο πλάι της εργατικής τάξης, του λαού, για να βρουν επιτέλους δικαίωση τα όνειρα του Μπελογιάννη και του κάθε Μπελογιάννη», ήταν η αποστροφή του Κουτσούμπα στην Πάτρα.

Κατά της συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Την ίδια εβδομάδα, την Πέμπτη που μας πέρασε, ο ΓΓ του κόμματος, συνέχισε την πολεμική του και εντός Βουλής «αποδομώντας» την Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία που το ΚΚΕ καταψήφισε «συνεπές με την ιστορική του διαδρομή» όπως λέει ο Περισσός, ενώ το αντιπολεμικό πανό του που τοποθετήθηκε στην Ακρόπολη την Πέμπτη το πρωί πυροδότησε αντιδράσεις από τους αντιπάλους του κόμματος.

Η εναντίωση του ΚΚΕ κατά της Συμφωνίας, κατά της επέκτασης της ισχύος των βάσεων, κατά της βαθύτερης και οργανικότερης εμπλοκής στους νατοϊκούς σχεδιασμούς είναι μείζον θέμα για τον Περισσό και δίνει τον χώρο για τον δικό του διμέτωπο σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Δίνει όμως και τον χώρο να γίνονται αναφορές στην ιδεολογική μάχη, όπως την περιέγραψε ο ΓΓ στη Βουλή: «Το ευρωατλαντικό αφήγημα δεν πείθει, δεν περνάει όσο θα θέλατε. Γι’ αυτό και έχετε επιστρατεύσει τα πάντα. Από την προπαγάνδα, την κατασυκοφάντηση και τον αντικομμουνισμό, μέχρι τη βία και την καταστολή».  Γενικότερα στο ΚΚΕ θεωρούν πως η σημερινή βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στο νατοϊκό άρμα, πάει παράλληλα με το «συστημικό ξαναγράψιμο της Ιστορίας». Σε όλα αυτά θα αναφερθεί ο Κουτσούμπας στη σημερινή του επίσκεψη στην Καβάλα και στην ομιλία του με θέμα «Οι κίνδυνοι από τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική και ενεργειακή πύλη – οι θέσεις του ΚΚΕ υπέρ του λαού» αλλά και αύριο στην Ξάνθη.