Εγκλημα: Εξαρση των επιθέσεων κατά δικαστικών και αστυνομικών

Τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού με περίπου έξι κιλά ζελατοδυναμίτιδα έξω από το σπίτι ανακρίτριας που χειρίζεται υποθέσεις ναρκωτικών και ληστειών στο κέντρο της Αθήνας. Ρίψη χειροβομβίδας στην πιλοτή πολυκατοικίας στη Νέα Ιωνία, όπου διαμένει αστυνομικός των «αδιάφθορων» που είχε εντοπίσει ύποπτες κινήσεις ποινικών στη γειτονιά του. Γάζωμα με Καλάσνικοφ του πρατηρίου υγρών καυσίμων του προέδρου βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης και προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Θέμη Κιουρτζή που ζητούσε περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων. Ρίψη – τον Δεκέμβριο – χειροβομβίδας σε καφετέρια στην οδό Τζον Κένεντι στο Περιστέρι.

Αυτές είναι ορισμένες από τις οργανωμένες επιθέσεις κατά κρατικών λειτουργών ή συνδικαλιστών που ζητούν «διαφανείς διαδικασίες» και οι οποίες εσχάτως πυκνώνουν, σκορπώντας ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. Οι διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι η επιστροφή (και) στην εγκληματική κανονικότητα, μετά την πανδημία, προκαλεί νέο κύκλο βίας, λόγω… εκκρεμοτήτων και συρρίκνωσης εσόδων του οργανωμένου εγκλήματος, με τους κακοποιούς να κλιμακώνουν τη δράση τους, μη διστάζοντας να στοχεύσουν δικαστικούς λειτουργούς ή αστυνομικούς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο είχαν πραγματοποιηθεί επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε πολυκατοικία στο Παγκράτι, όπου διαμένουν αστυνομικοί, και στην Κυψέλη, εκεί όπου διαμένει ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας. Τα περιστατικά αυτά αποδίδονται, ωστόσο, σε ομάδες αντιεξουσιαστών, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες φέρονται επίσης να έχουν πυκνώσει τη δράση τους.

Ναρκωτικά

Εντούτοις, μία από τις πλέον επιδεικτικές ενέργειες μελών του οργανωμένου εγκλήματος που απασχολεί τις Αρχές είναι η τοποθέτηση ισχυρής βόμβας στο σπίτι ανακρίτριας στην οδό Αντιφίλου στα Ιλίσια που ευτυχώς δεν εξερράγη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν αυτό έγινε σκόπιμα ή λόγω αστοχίας στη συνδεσμολογία. Η εν λόγω δικαστική λειτουργός, που θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρη και προσεκτική, ασχολείται κυρίως με υποθέσεις ναρκωτικών. Την περίοδο που εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός χειριζόταν τον φάκελο τεσσάρων Αλβανών, οι οποίοι συνελήφθησαν σε Αθήνα, Ζωγράφου και Βουλιαγμένη από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και στην κατοχή τους είχαν βρεθεί 10 κιλά κοκαΐνη και δύο πιστόλια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης δεν έχει συσχετιστεί με την εν εξελίξει – τότε – έρευνα. Ετσι, οι διωκτικές Αρχές εξετάζουν αν η ενέργεια σχετίζεται και με τον χειρισμό εκ μέρους της παλαιότερων υποθέσεων, εφόσον, μάλιστα, είχε δεχθεί και απειλές για την τέλεση του καθήκοντός της.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι την τελευταία δεκαετία έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες βομβιστικές επιθέσεις κατά δικαστικών που χειρίζονταν υποθέσεις απαγωγών και αποδράσεων σε Αθήνα και Λάρισα, όπως εξάλλου και στον Χολαργό, με στόχο δικαστή που χειριζόταν μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο.

Λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών

Οσον αφορά την επίθεση στο πρατήριο καυσίμων στη Θεσσαλονίκη, σημειώνεται ότι την τελευταία τριετία έχουν σημειωθεί περίπου 10 παρόμοιες ενέργειες – είτε με πυροβολισμούς είτε με βόμβες και χειροβομβίδες – σε Αττική και Θεσσαλονίκη, κυρίως για θέματα που αφορούν λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών και εκβιασμούς. Αλλωστε, αντίστοιχη επίθεση είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2017 σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη λεωφόρο Καραμανλή στην Ανάβυσσο, που ανήκε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας και το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από έκρηξη. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., μάλιστα, πιθανολογούν ότι η προ τριών εβδομάδων δολοφονία του ποινικού Γιάννη Σκαφτούρου μπορεί να σχετίζεται με τέτοιου είδους εγκληματικά συμφέροντα.

Αναφορικά, τέλος, με τη ρίψη χειροβομβίδας την περασμένη εβδομάδα σε πολυκατοικία στη Νέα Ιωνία που προκάλεσε ζημιές σε έξι αυτοκίνητα, θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου υπηρετεί ο αστυνομικός που διαμένει σε αυτή, αλλά με ύποπτες κινήσεις κοντά στο σπίτι του, τις οποίες είχε αντιληφθεί και προσπαθήσει να ερευνήσει.