«Καρφιά» του Αρχηγού Φλώρου για την προκλητικότητα της Τουρκίας – Τι είπε ο Α/ΓΕΕΘΑ στην άσκηση Tiger Meet

«Πρέπει να πω ότι θα ήμασταν περισσότερο από χαρούμενοι, να έχουμε μαζί μας σήμερα εδώ όλους τους συμμετέχοντες που προσκλήθηκαν στην αρχή του σχεδιασμού της άσκησης. Αλλά δυστυχώς, επιτακτικές περιστάσεις και πρωτοφανή γεγονότα, το κατέστησαν αδύνατο. Αυτό είναι προφανώς λυπηρό».

Με αυτά τα λόγια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καυτηρίασε το πρωί στην αεροπορική βάση Αράξου την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο που αποτέλεσε εξάλλου και τον αποκλεισμό της από τη Νατοϊκή Άσκηση Tiger meet 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα φιλοξενεί για πρώτη φορά στην αεροπορική βάση στον Άραξο την άσκηση του ΝΑΤΟ Tiger Meet. Στην άσκηση είχε προσκληθεί αρχικά να συμμετάσχει και η Τουρκία αλλά μετά από τις προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών προ ημερών πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά, η Ελλάδα προχώρησε στον αποκλεισμό της από την άσκηση.

Στην ομιλία του, στην ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πρόσθεσε επίσης πως «Αυτό που είναι επίσης λυπηρό είναι ότι ενώ ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν περισσότερα συμμαχικά εργαλεία στη φάση της εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένων των πόρων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν επετράπη να καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με αυτό το τυπικό και μη διχαστικό αίτημα. Είναι πραγματικά κρίμα».

Διαβάστε επίσης Ιμπραήμ Καλίν για Ουκρανία: Η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει μια διπλωματική ισορροπία για να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Για ακόμη  μία φορά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε πως η Ελλάδα προωθεί την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Από την άποψη αυτή, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εκτεταμένη, εδραιωμένη στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους και εταίρους, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Οι πολυάριθμες δραστηριότητες συνεργασίας που προγραμματίζουμε ή συμμετέχουμε κάθε χρόνο, επιβεβαιώνουν τον εποικοδομητικό μας ρόλο στην περιοχή και τις προσπάθειές μας να συγκεντρώσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις» υπογράμμισε.