Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Οι Ρώσοι κοσμοναύτες πανηγυρίζουν για την κατάληψη του Λουχάνσκ

Λίγο καιρό αφότου κατηγορήθηκαν ότι φόρεσαν στολές με τα χρώματα της Ουκρανίας, οι τρεις ρώσοι κοσμοναύτες που ζουν αυτή την περίοδο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) πανηγύρισαν την Δευτέρα για την κατάληψη του Λουχάνσκ στην Ουκρανία, μια νίκη-ορόσημο στον πόλεμο της Ρωσίας.

Ήταν ένα σπάνιο περιστατικό μιλιταριστικής υπερηφάνιας στο πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα, όπου οι ρώσοι κοσμοναύτες συμβιώνουν με αμερικανούς, ευρωπαίους και άλλους συναδέλφους τους, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αναφερθεί διενέξεις.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανάρτησε εικόνες των κοσμοναυτών Όλεγκ Αρτέμιεφ, Ντένις Μαντβίφ και Σεργκέι Κόρσακοφ να ποζάρουν χαμογελαστοί στο ρωσικό τμήμα του σταθμού κρατώντας τις σημαίες των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Λουχάνσκ και του Νονέτσκ.

«Ήταν μια πολυαναμενόμενη ημέρα την οποία οι κάτοικοι των περιοχών του Λουχάνσκ που βρίσκονταν υπό κατοχή περίμεναν οκτώ χρόνια» ανέφερε η Roscosmos στην ανάρτησή της στο Telegram.

H Μόσχα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τους αυτονομιστές, απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του Λουχάνσκ μετά την κατάληψη της μεγαλύτερης πόλης, Λισιτσάνσκ.

Η Ουκρανία, η οποία έχει δεσμευτεί να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη της, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της αποσύρθηκαν από το τελευταίο προπύργιο τους στο Λουχάνσκ για να μην χαθούν άδικα ζωές στρατιωτών. Το Κίεβο προανήγγειλε ωστόσο αντεπίθεση με Δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Στα μέσα Μαρτίου, οι ίδιοι ρώσοι κοσμοναύτες προκάλεσαν ποικίλα σχόλια καταφθάνοντας στον ISS με στολές στα χρώματα της Ουκρανίας.

Επίσημη εξήγηση δεν δόθηκε, ωστόσο ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, επιστήμονας του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ, εκτίμησε ότι οι κοσμοναύτες φορούσαν τα χρώματα του Πανεπιστημίου Μπάουμαν της Μόσχας όπου είχαν σπούδασαν.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό διαμένουν αυτή την περίοδο τρεις αμερικανοί αστροναύτες και μια Ιταλίδα.