Δικαστικοί μπελάδες Τραμπ στην πορεία για τις εκλογές του 2024

Για αρκετό καιρό φαινόταν ως εάν ο Ντόναλντ Τραμπ να κατάφερνε να αποφεύγει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, παρά τις προσπάθειες των αντιπάλων του.

Η έρευνα του Ειδικού Ανακριτή Robert Mueller δεν κατάφερε να αποδείξει συνενοχή του Τραμπ στην υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016, ενώ δύο φορές η Γερουσία απέρριψε τα αιτήματα παραπομπής του, ενώ για αρκετό καιρό φαινόταν να έχει τελματώσει η έρευνα της Εισαγγελίας του Μανχάταν για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Όμως, τώρα που ο Τραμπ δείχνει να διευρύνει την επιρροή του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και να παραμένει ο δημοφιλέστερος υποψήφιος του κόμματά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, φαίνεται ότι κάπως αλλάζουν τα πράγματα σε σχέση με ενδεχόμενα δικαστικά προβλήματα.

Η σημασία της έρευνας στην έπαυλη του Τραμπ στη Φλόριντα

Όλα αυτά εξηγούν τη σημασία που είχε η έφοδος και έρευνα του FBI στη Mar-A-Lago την εντυπωσιακή έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, που και τώρα αλλά και όταν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν το πραγματικό στρατηγείο του.

Πρώτα από όλα το ίδιο το γεγονός ότι εκδόθηκε το σχετικό ένταλμα για να οργανωθεί η έφοδος και η έρευνα σημαίνει ότι υπήρξε δικαστής ο οποίος εξέτασε τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίζεται το αίτημα και έκρινε ότι υπήρχαν αρκετές ενδείξεις ότι ο Τραμπ είχε παραβιάσει το νόμο.

Προφανώς και οι σε βάρος του κατηγορίες είναι χαμηλότερης ηθικής απαξίας από όσες αρχικά του είχαν αποδοθεί και δεν περιλαμβάνουν το εάν προσπάθησε να παραβιάσει ουσιαστικά το Σύνταγμα παροτρύνοντας στα έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Όμως, ακόμη και έτσι δεν παύουν να αφορούν κυρίως το εάν κράτησε στη Φλόριντα παράνομα έγγραφα και άλλο υλικό που αφορά τη θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ και το οποίο βάζει της αμερικανικής νομοθεσίας είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στα επίσημα προεδρικά αρχεία.

Πρόσκληση για ένορκη κατάθεση σε σχέση με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ανοίγει ξανά η δικαστική διερεύνηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου κλήθηκε να δώσει ένορκη κατάθεση στο γραφείο της Γενικής Εισαγγελέως για την Πολιτεία της δραστηριότητες real estate της οικογένειάς του.

Εδώ και χρόνια η Γενική Εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς συγκεντρώνει στοιχεία για να διαπιστώσει εάν ο Τραμπ και η εταιρεία του «φούσκωναν» τεχνητά την αξία των ξενοδοχείων του, των γηπέδων γκολφ του και των άλλων περιουσιακών στοιχείων του.

Αυτό κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές της εταιρείας του Τραμπ ήταν εξαπατητικές ή παραπλανητικές. Αυτό κατέστησε αναγκαία την ανάκριση του Τραμπ και δύο εκ των παιδιών του για να προσδιοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτές τις πρακτικές.

Η έρευνα αυτή αφορά μια αστική υπόθεση και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις, μόνο σε αστικές αξιώσεις. Μάλιστα, υπάρχουν δύο βασικά ενδεχόμενα: είτε η Τζέιμς θα προχωρήσει σε μια αγωγή σε βάρος του, που θα μπορούσε να πάρει καιρό μέχρι να εκδικαστεί. Σε αυτή την περίπτωση εάν κερδίσει την αγωγή, θα επιβληθούν αυστηρές χρηματικές ποινές στον Τραμπ και περιορισμοί στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Υπάρχει, όμως, και το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί τελικά με τους δικηγόρους του αμερικανού προέδρου κάποιου είδους συμβιβασμό, όπου και πάλι θα κληθεί να καταβάλει σημαντικά ποσά.

Ωστόσο, γύρω από την κατάθεση αυτή υπάρχει πάντα και η σκιά της ενδεχόμενης ποινικής δίωξης, καθώς η Εισαγγελία του Μανχάταν εδώ και καιρό διεξάγει μια παράλληλη ποινική προανάκριση, πάλι με αντικείμενο το εάν ο Τραμπ τεχνητά διόγκωνε την αξία των ιδιοκτησιών του. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο η κατάθεση του Τραμπ να δώσει νέα ώθηση και στην ποινική δίωξη που φαινόταν να παραπαίει.

I take the Fifth

Τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις της Γενικής Εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, επικαλούμενος την Πέμπτη Τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος που δίνει το δικαίωμα σε κάποιον που καλείται να καταθέσει να μην απαντήσει σε ερωτήσεις για να μην ενοχοποιήσει τον εαυτό του.

Μόνο που συνήθως στα μάτια της κοινής γνώμης μιας τέτοια στάση ενώπιον ανάκρισης φαντάζει πάντα ως μια έμμεση παραδοχή ενοχής. Για αυτό και στη δήλωσή του ο Τραμπ υποστήριξε ότι κάποτε ρώτησε «εάν είσαι αθώος, γιατί να επικαλεστείς την Πέμπτη Τροπολογία», όμως τώρα γνωρίζει την απάντηση: «όταν η οικογένειά σου,  η εταιρεία σου, όλοι οι άνθρωποι του περίγυρού σου γίνονται στόχοι ενός αβάσιμου και με πολιτικά κίνητρα κυνηγιού μαγισσών που υποστηρίζεται από δικηγόρους, εισαγγελείς και τα Fake News Media, τότε δεν έχεις άλλη επιλογή».

Η διερεύνηση για όσα έγιναν στις εκλογές του 2020

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται και άλλες παράλληλες δικαστικές έρευνες που σχετίζονται με την προεδρία του.

Υπάρχει καταρχάς η έρευνα που κάνει η ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Οι καταθέσεις που έγιναν εκεί συνέδεσαν σε σημαντικό βαθμό τον Τραμπ με το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή των οπαδών του στο κτίριο του Καπιτωλίου.

Έπειτα υπάρχει έρευνα σε ομοσπονδιακό επίπεδο για το πώς ενεπλάκη στις προσπάθειες να ανατρέψει την εκλογική του ήττα ενώ ένας περιφερειακός εισαγγελέας στην Πολιτεία της Τζόρτζια εξετάζει το εάν υπήρξαν παράνομες παρεμβάσεις του Τραμπ και των συμμάχων του στην εκλογική διαδικασία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι τον υποστηρίζουν, αλλά για πόσο;

Οι δηλώσεις από τα μεριά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένων και των ενδεχόμενων ανθυποψήφιών του για το χρίσμα του 2024, ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικές.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τραμπ έχει μια πολύ ισχυρή βάση μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και δύσκολα θα μπορούσαν να υπάρχουν τοποθετήσεις σε βάρος του. Ιδίως όταν φαίνεται πώς η έρευνα στη Φλόριντα προκάλεσε οργή στους οπαδούς του Τραμπ.

Όμως, την ίδια στιγμή το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το κόμμα στις προεδρικές εκλογές του 2024 με έναν υποψήφιο πρόεδρο που θα έχει ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις δεν είναι κάτι που υποτιμούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το μεγάλο δίλημμα γύρω από τον Τραμπ. Υπήρξε ένας από τους πιο διαιρετικούς προέδρους που γνώρισε ποτέ η Αμερική και οι γνώμες για αυτόν εξακολουθούν να είναι πολωμένες. Αυτό σημαίνει ότι συσπειρώνει τους οπαδούς του, αλλά δεν είναι απαραίτητα ο υποψήφιος που θα μπορούσε να κερδίσει και τμήμα της βάσης των Δημοκρατικών.

Ρεπουμπλικάνοι: αντεπίθεση με έρευνα για τον γιο του Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας έρευνας σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του αμερικανού Προέδρου, σε σχέση με τις επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητές του και το εάν και σε ποιο βαθμό υπήρξε σύνδεσή τους με τα επίσημα καθήκοντα του πατέρα του, σε μια εμφανή προσπάθεια να διαμορφώσουν ένα αντίβαρο στις διάφορες δικαστικές έρευνες σε βάρος του τέως Προέδριυ.