Η «παγίδα» της απλής αναλογικής ανησυχεί τη ΝΔ – Ο φόβος της «χαλαρής» ψήφου

Η λεγόμενη «χαλαρή» ψήφος στην κάλπη των εκλογών της απλής αναλογικής προβληματίζει και ανησυχεί το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς όσο εμπεδώνεται στους ψηφοφόρους η αντίληψη ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες, το μέγαρο Μαξίμου φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να αποβεί αν όχι μοιραίο σίγουρα θα ευνοήσει την έκφραση ψήφου διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, διαμορφώνοντας έτσι εκλογικούς και πολιτικούς συσχετισμούς που θα έκαναν πολύ δύσκολο το έργο της ΝΔ για «δεύτερη εντολή» στην επαναληπτική κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Πρόκριμα

Αυτό φάνηκε καθαρά σήμερα από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός εξίσωσε τη σημασία της ψήφου στις πρώτες και τις δεύτερες κάλπες και ουσιαστικά έθεσε ως πρόκριμα για το σχηματισμό κυβέρνησης στις δεύτερες εκλογές το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική.

  • Διαβάστε επίσης ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε αγκάθια στον δρόμο για την προοδευτική διακυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός επέστησε στους γαλάζιους βουλευτές την προσοχή για την «άλλη όψη της πραγματικότητας» και τις οικονομικές δυσκολίες και τις αγωνίες των πολιτών για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τονίζοντας ότι η ΝΔ θα πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι της ώστε «η δικαιολογημένη αγωνία να μην μετατραπεί σε τυφλή διαμαρτυρία. Πολύ περισσότερο να μην μετατραπεί σε φλερτ με τη δημαγωγία».

Μάλιστα, αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και επιχείρησε να αποδομήσει τον πολιτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «πουλάει ακριβά ψέματα σε φθηνή τιμή», καταλογίζοντας ταυτόχρονα στον κ. Τσίπρα «λαϊκισμό εξαγοράς συνειδήσεων» που «θα μας συνοδεύει μέχρι τις εκλογές», ο πρωθυπουργός επανέλαβε το δίλημμα που έθεσε και από τη ΔΕΘ:  «Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου;».

«Λέμε ξεκάθαρα ότι απέναντι στις όποιες τρικυμίες -και σας διαβεβαιώνω ότι σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο στον οποίο ζούμε θα είναι πολλές- το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό και το τιμόνι του να το κρατά ένα δοκιμασμένο και ικανό πλήρωμα.

Σταθερό τιμόνι με ΝΔ στη διακυβέρνηση

»Η παράταξή μας, λοιπόν, κι εγώ προσωπικά σηκώνουμε το γάντι στις προκλήσεις των καιρών και απαντάμε: Ισχυρό εθνικό σκάφος σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα και σταθερό τιμόνι σημαίνει δυνατή Νέα Δημοκρατία στη διακυβέρνηση» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία της ψήφου στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική θέτοντας σε εγρήγορση τους βουλευτές της ΝΔ.

Επειδή, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «δεν θα βρούμε πολλούς συμμάχους. Απέναντί μας θα έχουμε πάντα τη διαστρέβλωση, την υπερβολή και τη λάσπη. Δίπλα μας θα έχουμε αμήχανες συμπεριφορές, που θα προκαλούν σύγχυση και θα πριμοδοτούν το πείραμα της αστάθειας και της ακυβερνησίας», τότε θα πρέπει:

Οι πολίτες να πληροφορηθούν

«Οι πολίτες εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δε θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο. Εκείνη που θα δείξει τελικά τί κυβέρνηση επιθυμούν, ώστε με τη δεύτερη ψήφο να εδραιώσουν τη νίκη της, προσφέροντάς της τη δύναμη να κάνει πράξη το πρόγραμμά της. Και αυτός είναι ο στόχος μας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με νόημα:

«Η επόμενη μέρα να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνονται να γίνονται γρήγορα πράξεις, χωρίς να χάνονται σε διαδρόμους ατελείωτων παζαριών. Με όρους που θα κρατούν τη χώρα σε μια συνεχή τροχιά προόδου, ώστε να συνεχίσει η σημερινή πορεία ανάπτυξης  και να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα πισωγύρισμα. Με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις που έχουν επιδείξει έως σήμερα συνέπεια αλλά και αποτελεσματικότητα. Ώστε, ναι, η νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι μονοκομματική, αλλά να μην είναι μονολιθική. Να μπορεί να είναι ανοιχτή, όπως έχουμε ήδη αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε σε κάθε χρήσιμη φωνή και να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από το τι αυτός ψήφισε στις εκλογές».

Με σεμνότητα η προβολή του κυβερνητικού έργου

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης να είναι μετρημένοι στο πως προβάλλουν το έργο της κυβέρνησης και πως το επικοινωνούν καθώς, ειδικά στη δευτερολογία του έκανε συχνές αναφορές στις δυσκολίες της κοινωνίας, τα προβλήματα των πολιτών από την ακρίβεια κλπ, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει μερικές φορές μέσα από την προβολή του κυβερνητικού έργου- η οποία πρέπει να γίνεται – να αγνοούμε αυτή την άλλη όψη της πραγματικότητας. Νομίζω ότι όλοι είστε πολύ έμπειροι για να γνωρίζετε ότι αυτή την ισορροπία θα πρέπει να την τηρούμε και να επιδεικνύουμε την απαραίτητη σεμνότητα στην επικοινωνία μας ώστε να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι υπερφίαλα στεκόμαστε πάνω στις πολλές και σημαντικές επιτυχίες».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν παρέστησαν στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, αλλά ούτε και στην βραδινή εκδήλωση για τα 48 χρόνια του κόμματος, που έγινε στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς.