Ειδικό Δικαστήριο: «Η Ελένη Ράικου έκανε μια ηρωική έξοδο» κατέθεσε η Ξένη Δημητρίου

Από την πρώτη στιγμή ήταν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης το ενδεχόμενο εμπλοκής πολιτικών προσώπων η κρατικών αξιωματούχων στην υπόθεση Novartis σύμφωνα με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου η οποία ξεκίνησε την κατάθεση της ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο το μεσημέρι.

Η κ. Δημητρίου, η οποία βρέθηκε στην ηγεσία του Αρείου Πάγου από τον Ιούλιο του 2016 έως το Ιούνιο του 2019, αποσύνδεσε την «παραίτηση» της Ελένης Ράικου από την Εισαγγελία Διαφθοράς από παρέμβαση ή πίεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος δικάζεται για παράβαση καθήκοντος.

  • Διαβάστε επίσης: Παπαγγελόπουλος σε Ράικου: Πηγαίναμε σε ταβέρνες, μου κάνατε δώρο γραβάτες, με λέγατε υπουργάκο

«Μόνη της οδηγήθηκε στην έξοδο. Κανένας δεν την οδήγησε εκεί. Έκανε μία ηρωική έξοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δημητρίου η οποία μίλησε για την παραγγελία που έδωσε για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας τον Δεκέμβριο του 2016 με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε «καταγγελίες για την τιμολόγηση φαρμάκων και την αποζημίωση που έπαιρνε η φαρμακευτική εταιρεία καθώς και καταγγελίες για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων».

Τα δημοσιεύματα

«Διαβίβασα το έγγραφο και τα δύο δημοσιεύματα στην εισαγγελία Διαφθοράς στην οποία προΐσταται τότε η κυρία Ράικου. Το πρώτο δημοσίευμα αναφέρεται σε ανθρώπους που κατείχαν κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις» κατέθεσε η μάρτυρας και συμπλήρωσε «Από την πρώτη στιγμή γίνεται νύξη σε πολιτικά πρόσωπα . Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα ότι υπήρχαν πολιτικά πρόσωπα. Σε άλλη αναφορά υπήρχαν ονόματα πρώην πρωθυπουργών και υπουργών. Μπορεί δικαιολογημένα ο κύριος Παπαγγελόπουλος να της είπε «τί έχει πολιτικά πρόσωπα;»».

Η κ. Δημητρίου χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη συνεργασία της με την τότε επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς Ελένη Ράικου. «Η επικοινωνία μας με την κυρία Ράικου ήταν συχνή και είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Γρήγορα συντάχθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής , που έγινε μέσα σε τρεις μέρες προς τις ΗΠΑ και ζητά πληροφορίες πολιτικά πρόσωπα. Αυτό προέκυψε από την πρώτη στιγμή» τόνισε σημειώνοντας «Εννοείται ότι το αίτημα ήταν κάτι αόριστο γιατί δεν είχαν κάτι άλλο στα χέρια τους».

Η πρώην ανώτατη εισαγγελέας κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τις αναφορές της Ελένης Ράικου ότι εξέλαβε πως ο Δ.Παπαγγελόπουλος της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Νοvartis.

«Ακόμα και αν ένας εισαγγελικός λειτουργός είναι διεφθαρμένος δεν μπορεί να κατασκευάσει στοιχεία. Δεν θα μπορούσε να κάνει λαμογιές, ειδικά για μία τέτοια υπόθεση με έκταση όχι μόνο στην Ελλάδα ,αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, εκτός των ΗΠΑ» ανέφερε η Ξένη Δημητρίου αποκλείοντας με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο περί κατασκευής στοιχείων.

Καμία παρέμβαση

Η μάρτυρας σημείωσε πως ουδέποτε η Ελένη Ράικου την ενημέρωσε ότι δέχτηκε κάποια παρέμβαση σημειώνοντας πως αιφνιδιάστηκε από την παραίτηση της. «Ποτέ δεν μου είπε τίποτα η κυρία Ράικου. Ήταν δικός της φίλος. Όχι δικός μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Αν την ενοχλούσε ο κύριος Παπαγγελόπουλος είχε το θάρρος να έρθει να σας το πει;

  • Διαβάστε επίσης: Βέλη Ράικου σε Παπαγγελόπουλο – Είχε δική του ατζέντα, ήταν παρεμβατικός και πιεστικός

Μάρτυρας: Μόνο το θάρρος ; Βέβαια το είχε . Εγώ της είχα απόλυτη εμπιστοσύνη. Και η ίδια έλεγε εμένα « δεν με ενδιέφερε ποιος πολιτικός θα είναι ,θα φτάσω μέχρι το κόκαλο». Μέχρι εκείνη τη στιγμή και για εμένα ήταν εξαιρετική .Μετά δεν την ξαναείδα .

Πρόεδρος: Οι σχέσεις της Ελ. Ράικου με τον Παπαγγελόπουλο ποιες ήταν ;

Μάρτυρας: Ξέρει εκείνη και ο κ. Παπαγγελόπουλος. Είχαν φιλική σχέση. Ακόμα και μετά από όλα αυτά βρέθηκαν σε τραπέζι με τον κύριο Παπαγγελόπουλο .

Πρόεδρος: Είχε το θάρρος να την πάρει να την ρωτήσει;

Μάρτυρας: Δεν πρόκειται περί θάρρους Ακόμα και αν δεν είχε φιλική σχέση , εκ της θέσεώς του μπορούσε να ρωτήσει κάτι για ενημέρωση. Εμένα δεν με είχε πάρει ποτέ ο κ. Παπαγγελόπουλος , ούτε κανένας άλλος. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση δεν θα αφορούσε πραγματικά περιστατικά αλλά αν η υπόθεση βρίσκεται στην αρχή και αν προχωρά. Στο γραφείο μου ήρθαν νυν υπουργοί και για προσωπικές τους υποθέσεις να ρωτήσουν και να ενημερώσουν . Ήρθαν και για προσωπικές τους ποινικές υποθέσεις να ζητήσουν επίσπευση των διαδικασιών. Το βρίσκω απολύτως φυσιολογικό να αγωνιά ένας άνθρωπος και να θέλει να τελειώσει και να μην είναι σε εκκρεμότητα η υπόθεσή του.