Αν και για πολλούς ο όρος «παχυσαρκία» είναι συνυφασμένος με την Αμερική, λόγω της πληθώρας του junk food, τα στοιχεία έρχονται να ανατρέψουν τη σκέψη αυτή και προκαλούν μεγάλη έκπληξη με το αποτέλεσμα.

Αν και αποτελεί ένα νησί με γραφικές παραλίες, χρυσαφένιες αμμουδιές, μέχρι και υπόγεια λίμνη, το Ναουρού στον Ειρηνικό Ωκεανό, δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα ωραιότερα μέρη του κόσμου, αλλά σε αυτήν με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόγραμμα για μείωση βάρους στα παιδιά στο Αγ. Σοφία

Συγκεκριμένα τα δεδομένα δείχνουν πως το νησί κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό, καθώς 9 στους 10 κατοίκους είναι παχύσαρκοι.

Στον αντίποδα, το Βιετνάμ διακρίνεται ως το έθνος με τους πιο αδύνατους ανθρώπους. Μόλις το 18,3 τοις εκατό του πληθυσμού της καταγράφηκε υπέρβαρο κατά την πιο πρόσφατη παγκόσμια μελέτη.

Τα δεδομένα προέρχονται από μια συλλογή στοιχείων από 195 χώρες σε όλο τον κόσμο το 2016. Σύμφωνα με αυτά, πάνω από το 1/3 ή το 39% των ενηλίκων στον κόσμο ήταν υπέρβαροι. Σημειώνεται πως περίπου το 64% των Βρετανών και το 68% των Αμερικανών είναι παχύσαρκοι.

Τα στατιστικά στοιχεία προέρχονται από την NCD Risk Factor Collaboration, η οποία κατέγραψε στοιχεία (όπως την σωματική μάζα) από 128,9 εκατομμύρια ανθρώπους  μεταξύ του 1975 και του 2016.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, ούτε ένα έθνος δεν σημείωσε μείωση στα ποσοστά παχυσαρκίας.

Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός πως και τα δέκα πιο παχύσαρκα έθνη του κόσμου βρέθηκαν στον Ειρηνικό, με το νησί Παλάου να είναι το δεύτερο σε ποσοστά παχυσαρκίας.  Ακολούθησαν οι Νήσοι Κουκ, οι Νήσοι Μάρσαλ και το Τουβαλού που κατέγραψαν ποσοστά 84,7%, 83,5% και 81,9% αντίστοιχα.

Εκτός του Ειρηνικού, το Κουβέιτ ανέφερε ποσοστό 73,4%, τοποθετώντας το στην ενδέκατη θέση. Οι ΗΠΑ ήταν 15η, η Αυστραλία 25η και η Βρετανία 30η στον πίνακα πρωταθλήματος 195 εθνών.

Το υπερβολικό βάρος ορίζεται με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ίσο ή μεγαλύτερο από 25, ενώ η παχυσαρκία καταγράφεται για έναν ενήλικα με ΔΜΣ 30 και άνω.

Ο ΔΜΣ ενός υγιούς ατόμου, που υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το ύψος σε μέτρα, και το αποτέλεσμα πάλι με το ύψος, είναι μεταξύ 18,5 και 24,9.

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη και διαφόρων τύπων καρκίνου.

Ο διαβήτης τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, απώλεια όρασης και προβλήματα στα νεφρά. Σύμφωνα με μελέτη 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν πρόωρα το 2017 λόγω της παχυσαρκίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η παχυσαρκία και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν κοστίζουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας περίπου 6,1 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως. Πιστεύεται επίσης ότι ευθύνεται για περισσότερους από 30.000 θανάτους κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι η παχυσαρκία κοστίζει στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ σχεδόν 173 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

6 στους 10 Έλληνες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Στην Ελλάδα 6 στους 10 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κάτι που αντιστοιχεί στο 62,3% του πληθυσμού. Πρόκειται για μία σημαντική αύξηση καθώς το 1975 το ποσοστό έφτανε το 40.5%.

Προηγούμενο άρθροΕπεισόδια έξω από το γήπεδο του Άρη
Επόμενο άρθροΝέα Φιλαδέλφεια: Ποινή 16 ετών στον 31χρονο για τον βιασμό της baby sitter