Υποψήφιος Περιφερειάρχης στην Αττική ο Φίλιππος  Καμπούρης

Ο Δημοσιογράφος και παρουσιαστής Φίλιππος Καμπούρης ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του 2023 και την ίδρυση της ανεξάρτητης παράταξης «ΜΑΧΗ για την ΑΤΤΙΚΗ».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Φίλιππος Καμπούρης  και επικεφαλής της παράταξης «ΜΑΧΗ για την ΑΤΤΙΚΗ» δήλωσε τα εξής: «Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε οριστικό τέλος στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της καταστροφικής διακυβέρνησης Πατούλη στην περιφέρεια Αττικής. Κατάντησαν την περιφέρεια να βρίσκεται λίγο πριν από τη χρεοκοπία, διαλυμένη και με τεράστια εγκλήματα κατά της καθημερινής ζωής των πολιτών. Φτάνει ως εδώ! Καλώ τους πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε τη μεγάλη «ΜΑΧΗ» για την Αττική που πραγματικά μας αξίζει.»

Ερυθρά Θάλασσα: Επίθεση των Χούθι με πυραύλους εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν χθες Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

«Στις 5:49 μ.μ. της 26ης Απριλίου, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι εκτόξευσαν τρεις αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) από περιοχές που ελέγχουν στην Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, πλησίον του MV Maisha – νηολογημένου στη Λιβερία, υπό σημαία Αντίγκουας και Μπαρμπούντας – και του MV Andromeda Star – βρετανικής ιδιοκτησίας και υπό σημαία Μπαχαμών, νηολογημένου στις Σεϋχέλλες. Το MV Andromeda Star ανέφερε περιορισμένες υλικές ζημιές, αλλά συνεχίζει το ταξίδι του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Δήμος Αθηναιών: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων

Με εντατικούς ρυθμούς, συνεχίζονται οι έλεγχοι για παράνομα τραπεζοκαθίσματα στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Αθηναίων, καταγράφοντας άνοδο 9% σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα στο Α’ τετράμηνο του 2024, έχουν πραγματοποιηθεί 2.738 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος έναντι 2.506, το 2023.

Τους πρώτους 4 μήνες του 2024, αυξήθηκαν οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων κατά 54% συγκριτικά με το 2023. Συγκεκριμένα, σε 1.246 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις και δόθηκε εντολή άρσης αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, έναντι 809, την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Μόνο για το χρονικό διάστημα 4 έως 21 Απριλίου 2024, δόθηκαν 300 εντολές άρσης αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου έναντι μόλις 169 το 2023 και έγιναν 23 επιχειρήσεις απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.).

Αναλυτικά, κατά το διάστημα 1/1/2024-21/4/2024 έχουν πραγματοποιηθεί:

2.738 Έλεγχοι Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου,

1.246 Εντολές Άρσης Αυθαίρετης Κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου,

466 Έλεγχοι μουσικής (ηχομετρήσεις) σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.), εκ των οποίων διαπιστώθηκαν 136 Παραβάσεις και έχουν συνταχθεί οι αντίστοιχες μηνύσεις προς την Εισαγγελία,

27 Σφραγίσεις σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

Σκρέκας: «Αισιόδοξες οι πρώτες ενδείξεις για πιθανά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα»

Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ’ το βυθό νοτιοδυτικά της Κρήτης, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από το βήμα της 5ης Επιχειρηματικής Συνόδου Ανατολικής Μεσογείου του Economist που έλαβε χώρα στη Ν. Υόρκη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2019, πριν καν προκύψουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σημερινές πληθωριστικές και γεωπολιτικές πιέσεις».

«Στην Ελλάδα δεν παράγουμε ακόμα αέριο, όμως η EXXON MOBIL ολοκληρώνει την εκτίμηση της για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέσα από τις έρευνες που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις μας κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω απ’ το βυθό. Όμως, για να είμαι ειλικρινής πρώτα θα πρέπει να κάνουμε γεώτρηση και να δούμε αν στ’ αλήθεια υπάρχει. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε. Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε -θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε χρόνο. Το ίδιο συνέβη και στην Αίγυπτο και στην Κύπρο. Και αυτή είναι μία από τις βασικές προκλήσεις του μέλλοντος. Τα κενά της εφοδιαστικής αλυσίδας αερίου και πετρελαίου που δημιουργούν την αύξηση των τιμών», είπε ο κ. Σκρέκας αναφερόμενος στις έρευνες που θα γίνουν νοτιοδυτικά της Κρήτης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια μπλοκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης για να πετύχουμε τον φιλόδοξο στόχο μας -κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 80% από ΑΠΕ μέχρι το 2030- θα πρέπει να δώσουμε επίσης έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα.

«Για παράδειγμα, αν καταφέρναμε να μειώσουμε κατά 10% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της αναβάθμισης των κτηρίων ή της βελτιστοποίησης των διαδικασιών στη βιομηχανία, θα μπορούσαμε ακόμη και σήμερα να κλείσουμε και τις τελευταίες εναπομείνασες μονάδες λιγνίτη στη χώρα», είπε ο κ. Σκρέκας.

Ακολούθησε συζήτηση με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Παπαναστασίου, ο οποίος «έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα ως υπόδειγμα βέλτιστων πρακτικών εξόδου από την οικονομική κρίση».

Ο Κύπριος υπουργός παρουσίασε με χάρτες τα ενεργειακά projects της Κύπρου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο έργο κοινού ενδιαφέροντος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη, με χρονικό ορίζοντα το 2025 και συνολικό ύψος επένδυσης 2 δισεκ. ευρώ.

«Θα μιλήσω για τη σημασία του «Great Sea Ιnterconnector» που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω Κρήτης. Η Κρήτη θα αποτελέσει το «επιχειρησιακό καλώδιο», τον συνδετικό κρίκο με την Αττική το 2025. H απόσταση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης είναι 879 χλμ και το βάθος είναι έως 3.000 χλμ. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ-πρόκληση κοινών συμφερόντων, που με την εξέλιξη της τεχνολογίας τώρα είναι εφικτό», είπε ο κ. Παπαναστασίου.

Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για την πρόοδο του πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Ιnterconnector» μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ και τη λειτουργία της μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη που θα αποτελέσει πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Θα ήθελα να σας μιλήσω για τη σημασία της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως για τον λόγο που αυτή η περιοχή μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι παγκόσμιες αγορές ποτέ δεν θα κοιτάξουν ξανά τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σε θέση να συνδράμει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ενέργεια απο το βήμα της Συνόδου.

Ο κ. Πάιατ τόνισε οτι το 3+1 είναι ένας σχήμα που ο ίδιος έστησε όσο ήταν πρέσβης στην Αθήνα και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να το υποστηρίζει σθεναρά.

Πάιατ: Δεν θέλουμε να ξαναδούμε αυτό που συνέβη με τις γεωτρητικές προσπάθειες της Τουρκίας το καλοκαίρι του ’20

«Η Ευρώπη πρέπει να βρεί τρόπους για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Έχω ακούσει πολλές υποσχέσεις για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου και τώρα είναι η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων χωρών στη περιοχή που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, είναι η Τουρκία η οποία ενισχύει την άποψη των ΗΠΑ ότι η ενέργεια θα πρέπει να είναι ένας δρόμος για συνεργασία και όχι για αντιπαράθεση και διαμάχες. Θυμάμαι τι συνέβη το καλοκαίρι του ’20 στην Ελλάδα και την αντιπαράθεση που υπήρξε με τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε αυτό που συνέβη με τις προσπάθειες γεωτρήσεων της Τουρκίας», είπε ο κ. Πάιατ.

Στη Σύνοδο του Εconomist συμμετείχε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Ελληνοαμαερικανός βουλευτής Κρις Πάππας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο Κογκρέσο συνεχίζουν να δουλεύουν για την ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. «Και οι τρεις αυτές χώρες συνιστούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουν αποδειχθεί από τους πιο ισχυρούς συμμάχους των ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο Κρις Πάππας αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ μέσω της Αλεξανδρούπολης, στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης «ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να εκβιάζει τη δυτική συμμαχία» και επεσήμανε τη συμβολή της Κύπρου στον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.

Στην Κύπρο αναφέρθηκε μιλώντας στη Σύνοδο του Economist και ο κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής και καθηγητής των Στρατιωτικών Σχολών των ΗΠΑ, Μάικλ Ρούμπιν, τονίζοντας ότι «η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς μια διπλωματική δυσκολία, αλλά μια θλιβερή αυξανόμενη απειλή που δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή στο όνομα κάποιας σοφιστικέ διπλωματίας».

«Ο Χένρι Κίσινγκερ πέθανε. Μαζί του και κάποιοι από τους ηθικούς συμβιβασμούς που έκανε για την Κύπρο και θα πρέπει επίσης να αναπαυθούν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί να κάνουμε μόνο το σωστό. Πρέπει και να σταματήσουμε να κάνουμε το λάθος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, σχεδόν 50 χρόνια μετά, ότι η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς ένας διπλωματικός μπελάς. Είναι ένα κενό ασφαλείας, όπου βρίσκουν χώρο δραστηριότητες με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δυνητικοί τρομοκράτες και άλλες δυνάμεις που αντιτίθενται στη φιλελεύθερη τάξη», πρόσθεσε ο Μάικλ Ρούμπιν, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» όσον αφορά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου υπό τη στήριξη των ΗΠΑ.

Χαμάς: Υπό εξέταση αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ότι εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ σχετικά με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων.

«Σήμερα η Χαμάς έλαβε από τις σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής την επίσημη απάντησή τους στη θέση μας, η οποία είχε παραδοθεί στους μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ στις 13 Απριλίου. Το κίνημα θα μελετήσει αυτήν την πρόταση και θα υποβάλει την απάντησή του μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη της», αναφέρει ο Χαλίλ αλ Χάγια, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ολαφ Σολτς: “Να στείλουμε μήνυμα ενότητας” ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια «προκειμένου να μπορούμε να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας», ζήτησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την συνάντησή του, χθες Παρασκευή, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος με τη σειρά του επαίνεσε την Γερμανία για «τη μείζονα συνεισφορά της στην κοινή μας ασφάλεια».

Σε δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ιδιαίτερα την σημασία της συνοχής της Συμμαχίας. Η επικείμενη σύνοδος κορυφής, 9-11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα τιμηθεί η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, «αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να δείξουμε την συνοχή μας και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας», δήλωσε ο κ. Σολτς και υπενθύμισε ότι κατά την τελευταία σύνοδο στο Βίλνιους οι σύμμαχοι επέδειξαν ενότητα και αλληλεγγύη και ανακοίνωσαν διμερείς συνεργασίες με την Ουκρανία, οι οποίες έχουν ήδη υλοποιηθεί. «Το θέμα είναι τώρα να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ από την πλευρά του χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει την παρουσία της στη Λιθουανία και στην περιφρούρηση του εναέριου χώρου στην Βαλτική, αλλά και την διάθεση 12.000 στρατιωτών της Bundeswehr στην άσκηση Steadfast Defender, την μεγαλύτερη του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Επαίνεσε ακόμη την «ιστορική και πολύ σημαντική απόφαση – σταθμό» για αύξηση των αμυντικών δαπανών και διαβεβαίωσε ότι «το γεγονός ότι η Γερμανία επενδύει τώρα το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα έχει μεγάλη σημασία για όλους τους συμμάχους».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε επίσης τον κ. Σολτς για την απόφαση να διατεθεί και τρίτο σύστημα Patriot στην Ουκρανία και ζήτησε «οι άλλοι σύμμαχοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας». «Οι νέες αποφάσεις για συνεισφορά θα πρέπει σύντομα να μετατραπούν σε παραδόσεις όπλων», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας.

Με το βλέμμα στις πρόσφατες αποκαλύψεις περί κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας στη Γερμανία και στη Βρετανία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε «μεγαλύτερη επαγρύπνηση» των συμμάχων για τις ρωσικές μυστικές δραστηριότητες στην Ευρώπη. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Γερμανίας και της Βρετανίας. Τέτοιες ενέργειες είναι επικίνδυνες και απαράδεκτες, αλλά δεν θα μας αποτρέψουν από την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, ενώ θα συντονίσουμε πολύ στενά την απάντησή μας σε οποιαδήποτε εχθρική πράξη εναντίον των συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

Νωρίτερα ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε συναντηθεί με μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Bundestag, ενώ είχε και ανεπίσημο δείπνο με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τιμήθηκε με το βραβείο «Έρικ Μ. Βάρμπουργκ» της «Atlantic Bridge» και επισκέφθηκε αεροπορική βάση, όπου πέταξε με μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter.

Υεμένη: Οι Χούθι ανακοίνωσαν πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον βρετανικού τάνκερ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του «βρετανικού» πετρελαιοφόρου δεξαμενόπλοιου Andromeda Star, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρί.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι Χούθι κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 στην περιοχή Σάαντα.

Αναφερόμενη νωρίτερα στην πυραυλική επίθεση εναντίον του τάνκερ, η βρετανική εταιρεία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας Ambrey είχε διευκρινίσει πως το καθεστώς της ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου δεξαμενόπλοιου έχει αλλάξει και δεν είναι πλέον βρετανικό.

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον των θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

Ιράκ: Τέσσερις εργαζόμενοι νεκροί από πλήγμα στο κοίτασμα φυσικού αερίου Χορ Μορ του Κουρδιστάν

“Τέσσερις εργαζόμενοι από την Υεμένη” σκοτώθηκαν από πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε στόχο το κοίτασμα φυσικού αερίου Χορ Μορ του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής, Πεσάουα Χαουραμανί.

“Τέσσερις εργαζόμενοι από την Υεμένη σκοτώθηκαν και σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν στο κοίτασμα, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος”, δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με ανακοίνωση.

“Αυτές οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν”, τόνισε, καλώντας τις ομοσπονδιακές αρχές του Ιράκ “να βρουν τους δράστες αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη”.

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο Νετσιρβάν Μπαρζανί, δήλωσε ότι “αυτές οι επιθέσεις θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας”.

“Τα ενδιαφερόμενη μέρη στους κόλπους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πρέπει να κάνουν το καθήκον τους για να αποτρέψουν αυτές τις επιθέσεις και να βρουν τους δράστες”, υπογράμμισε.

Κατά το παρελθόν, Κούρδοι πολιτικοί κατήγγειλαν τις σποραδικές επιθέσεις που είχαν στόχο το κοίτασμα Χορ Μορ, υποδηλώνοντας ότι πίσω από αυτές είναι ένοπλες φιλοϊρανικές φατρίες.

Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Μπλίνκεν για να μην αποπλεύσει νηοπομπή από την Τουρκία προς τη Γάζα

Μια δικομματική ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τους Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ντίνα Τίτους, Μπραντ Σνέιντερ, και Γκρέις Μενγκ, κάλεσε μέσω επιστολής τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν να παρέμβει προκειμένου να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Freedom Flotilla Coalition) που έχει ως φερόμενο στόχο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Η κίνηση των βουλευτών έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων και ανησυχιών σχετικά με την επιβολή εμπορικών κυρώσεων από την Τουρκία στο Ισραήλ. Στην επιστολή τους προς τον ‘Αντονι Μπλίνκεν, οι νομοθέτες τόνισαν την υποστήριξή τους στους υπάρχοντες μηχανισμούς αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, εστίασαν στο γεγονός ότι οι διοργανωτές της νηοπομπής αρνούνται να επιτρέψουν την ισραηλινή επιθεώρηση του φορτίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται υπό την μερική καθοδήγηση του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής, μιας οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση και οικονομικές διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Με αυτό το δεδομένο, υποστηρίζουν ότι εγείρονται αμφιβολίες για την αληθινή ανθρωπιστική φύση αυτής της αποστολής.

Ειδικότερα, οι νομοθέτες εκφράζουν τον φόβο ότι ο στολίσκος θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, να πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις και να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Με αυτό το σκεπτικό, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ και την αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, αντιτάχθηκαν σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να εμποδίσει την αποτελεσματική παροχή βοήθειας ή να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Όσον αφορά τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι βουλευτές υπογράμμισαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την κατασκευή πλωτής προβλήτας ανοιχτά της Γάζας στο πλαίσιο της κυπριακής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Υπό αυτό το πρίσμα, επαίνεσαν την διεθνή συνεργασία που διασφαλίζει ότι η βοήθεια που θα φτάνει προς τους Παλαιστίνιους δεν θα περιλαμβάνει ενισχύσεις για τη Χαμάς.

Τέλος, η επιστολή έλαβε την υποστήριξη διαφόρων οργανισμών, όπως του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) και του «FDD Action».

Επιβεβαιώνει η Ισπανία την παράδοση πυραύλων Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή η ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Νωρίτερα, η ισπανική εφημερίδα El Pais είχε αποκαλύψει ότι η Μαδρίτη αποφάσισε να προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους εδάφους-αέρος για συστήματα Patriot, χωρίς όμως εκτοξευτές ή ραντάρ.

Η Ρόμπλες επιβεβαίωσε το δημοσίευμα σε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, ανέφερε το ισπανικό υπουργείο Άμυνας. Στην ενημέρωση επισημαίνεται ότι η Ρόμπλες δεν διευκρίνισε εάν η Ισπανία θα παραδώσει ή όχι ραντάρ και εκτοξευτές Patriot.

Η Ισπανία διαθέτει τρεις συστοιχίες Patriot, εκ των οποίων μία σταθμεύει στην Τουρκία στο πλαίσιο της ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την αποτροπή πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία.

Η ισπανίδα υπουργός Άμυνας υπογράμμισε επίσης την ακλόνητη υποστήριξη της Μαδρίτης στο Κίεβο, διαβεβαιώνοντας πως θα εξακολουθήσει να ενισχύει τον ουκρανικό στρατό στον αγώνα του απέναντι στους ρώσους εισβολείς. Στο πλαίσιο αυτό, θα παραδώσει επιπλέον άρματα μάχης Leopard, τα οποία επί του παρόντος επισκευάζονται. Η πρώτη παρτίδα εκτιμάται πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Ουκρανία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Καταβάλλονται εξάλλου προσπάθειες για την παράδοση πολυβόλων, τεθωρακισμένων οχημάτων, αντιαρματικών όπλων και οβίδων πυροβολικού, είπε η Ρόμπλες.

Η Ουκρανία έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει συστήματα Patriot για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις. Την Δευτέρα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προέτρεψε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να στείλουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία. Ακολούθως, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απηύθυνε επίσης ανάλογη έκκληση στους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Τουρκία: Συνάντηση Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε

Με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Μαρκ Ρούτε στην Τουρκία γίνεται σε μία συγκυρία κατά την οποία ο ίδιος προσπαθεί να προωθήσει την υποψηφιότητά του για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία και την ηγεσία της. «Η Τουρκία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Με τον τρόπο αυτό, καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της κατάστασης στη Γάζα. Καταβάλλει επίσης προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του τρομερού πολέμου στην Ουκρανία. Υπό αυτό το πρίσμα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Η Τουρκία είναι ένας γεωπολιτικός παράγοντας», δήλωσε ο Ρούτε.

Είπε επίσης ότι «η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Μετά τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μια χώρα που βρίσκεται σε μια δύσκολη περιοχή, σε μια γεωγραφία με δύσκολους γείτονες. Δυστυχώς, η τρομοκρατία βρίσκεται στην ατζέντα της». Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

«Η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ χρειάζεται την Τουρκία όσον αφορά τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και τις γενικές διατλαντικές σχέσεις», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την επικαιροποίηση το συντομότερο δυνατό της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ και εξέφρασε τις προσδοκίες της ‘Αγκυρας από την Ολλανδία όσον αφορά τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μίας δίκαιης και στρατηγικής προοπτικής.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ολλανδία: «Η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Τουρκία. Οι επιχειρηματίες μας απασχολούν περίπου 80 χιλιάδες άτομα στην Ολλανδία με επενδύσεις ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το διμερές μας εμπόριο έφτασε τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το ποσό αυτό σε πρώτη φάση στα 15 δισεκ. δολάρια και στη συνέχεια στα 20 δισεκ. δολάρια».

Έμφαση έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στις εξελίξεις γύρω από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα. «Είναι πολύ σημαντικό να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες σφαγές στη Γάζα και να διασφαλιστεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και προσέθεσε: «Τόνισα τις προσδοκίες μας στην ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την κατάπαυση του πυρός».

Όπως είπε, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν επίσης μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες των διαβουλεύσεων. «Το βαρύ τίμημα που έχει πληρώσει η Τουρκία στον αγώνα κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατίας είναι προφανές. Έχουμε θυσιάσει χιλιάδες πολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών, πολιτών και δυνάμεων ασφαλείας, σε επιθέσεις του PKK. Δήλωσα ότι καμία τρομοκρατική οργάνωση, ιδίως το PKK και οι προεκτάσεις του, δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές σύμφωνα με τις αρχές της Συμμαχίας». Η Τουρκία έχει εκφράσει συχνά τη δυσφορία της για την παρουσία μελών του ΡΚΚ, αλλά και της αριστερής ένοπλης οργάνωσης DHKP-C.

Pressone