Κακοκαιρία – Μέχρι πότε θα χορεύει «Μπάλλο» η Ελλάδα – Οι εκκλήσεις και οι φόβοι των ειδικών

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» έχει… χορέψει τη χώρα από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης, ολόκληρη την Πέμπτη, ενώ το ίδιο θα ισχύει και την Παρασκευή. Η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα στην Αττική και στην Κέρκυρα.

Η κυβέρνηση λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται, ανακοίνωσε έξι έκτακτα μέτρα για την Αττική. Την ενημέρωση για τα μέτρα έκανε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύουν την Παρασκευή

  • Πρώτον, από 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως 08:00 το πρωί της Παρασκευής, απαγορεύεται η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς σε Κηφισό και παραλιακή. Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί η κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε συνεννόηση με την Τροχαία, ενώ θα δίνονται οδηγίες σε όλους τους δρόμους εισόδου στην Αττική.
  • Δεύτερον, θα είναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Τρίτον, ενθαρρύνεται η τηλε-εργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το μέτρο θεωρείται ότι θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, «να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά», όπως είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης.
  • Τέταρτον, λόγω της εξέλιξης του επικίνδυνου φαινομένου, «αποφασίσαμε όπως παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, καθώς -όπως γνωρίζετε- αποφασίσαμε να κλείσουν σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια», τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Να σημειώσουμε ότι σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σε άλλες περιοχές, με αποφάσεις των τοπικών Αρχών.
  • Πέμπτο, θα παραμείνουν κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.
  • Έκτο, θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.

Επιδεινώνεται τις αμέσως επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι μετεωρολόγοι τονίζουν ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, καθώς από τις 3 μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδείνωση του καιρού. Ο γνωστός μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου εκτιμά ότι ο «Μπάλλος» θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα τις επόμενες ώρες. Το ίδιο προβλέπει και το Poseidon System.

Τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, εκτός από το Καστελόριζο, όπου η πιθανότητα για βροχή είναι πάρα-πάρα πολύ μικρή, σε όλη την υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι πολύ άστατος με μπόρες βροχές και καταιγίδες.

Στα δυτικά, στα κεντρικά και στα νότια τμήματα της χώρας, όπως και στα υπόλοιπα ανατολικά και κυρίως νότια νησιωτικά τμήματα τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, με τον καιρό να είναι πιο «κλειστός» στη βόρεια Ελλάδα, με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στις παράκτιες περιοχές.

Στα πολύ βορειοδυτικά σύνορα της χώρας και σε μεγάλα υψόμετρα, θα έχει ξανά χιόνια, πολύ πιο τοπικά και ασθενή. Από μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα της Παρασκευής, βλέπετε ότι ο σχετικός χάρτης της ΕΡΤ3 γεμίζει με θαυμαστικά κινδύνου. Δείτε τις περιοχές όπου τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, μεταξύ των οποίων η πολύπαθη Εύβοια που κινδυνεύει να έχει μεγάλες πλημμύρες εξαιτίας των καλοκαιρινών πυρκαγιών:

Πότε θα εξασθενήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Αργά το βράδυ, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Στην Αττική και στην Αθήνα, τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής θα έχουμε μπόρες, βροχές και καταιγίδες, όπως και από μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα της Παρασκευής:

Στην κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, όμως, θα επικρατούν μπόρες, βροχές και καταιγίδες τις πρωινές και προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, αλλά από μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα της Παρασκευής τα θαυμαστικά κινδύνου δείχνουν ότι τα πράγματα χρειάζονται πολύ μεγάλη προσοχή:

Το δελτίο καιρού από την ΕΡΤ